Home

Achtergrond 241 x bekeken 1 reactie

Q-koorts bij bedrijf in Assendelft

Een bedrijf met 667 melkgeiten in Assendelft in Noord-Holland is besmet met Q-koorts.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Landbouw vandaag gezegd. Het is het 89e bedrijf waar de Q-koortsbacterie is aangetroffen.

Omdat alle dieren al hebben gelammerd, hoeven ze niet te worden gedood. De melkgeitenhouderij aan de Zeedijk 5 was volgens de woordvoerder nog niet volledig gevaccineerd. Daarom geldt voor deze dieren een levenslang fokverbod.

Bewoners in een straal van 5 kilometer om het bedrijf zijn geïnfomeerd over de Q-koortsbesmetting.

Sinds december vorig jaar zijn ruim 50.000 drachtige geiten en schapen op besmette bedrijven gedood. Dat gebeurde om te voorkomen dat bij vroeggeboortes of miskramen er veel nieuwe Q-koortsbacteriën in het milieu zouden belanden.

Dit jaar zijn er tot nu toe ongeveer 350 mensen met Q-koorts geregistreerd. Vier patiënten die chronische Q-koorts hadden, zijn overleden.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    klaas sjoerd meekma

    Helaas neemt ook het Agrarisch Dagblad rammelend Q-koortsnieuws van het -slecht geïnformeerde- ANP geregeld één op één over. Ten eerste is het niet het 89e bedrijf waar de Q-koortsbacterie is aangetroffen, maar eerder het 15.000ste of het 250ste als we ons tot melkgeitenbedrijven beperken. Ten tweede heeft het bedrijf wel haar geiten tweemaal gevaccineerd (en ook gemeld bij LNV). Ten derde lijkt het me stug dat bewoners in een straal van 5 kilometer al zijn geïnformeerd terwijl de eigenaars van dit bedrijf net vanmiddag op de hoogte zijn gebracht van de positieve tankmelkuitslag.

Of registreer je om te kunnen reageren.