Home

Achtergrond 400 x bekeken

Protest boeren tegen Park Lingezegen

Een groep boeren van de belangengroep De Ploegschaar heeft vandaag met trekkers geprotesteerd tegen het nieuwe Gelderse natuur- en reactiegebied Park Lingezegen.

De provincie wil een moerasdelta van 1.500 hectare aanleggen waarin beperkt ruimte wordt gemaakt voor agrarische bedrijven. Foto VidiPhoto

CDA'ers Gerda Verburg en Ab Klink zijn zeker van een plek in de Kamer. Foto ANP

Keurmeester Chris Kloosterboer van de NAK kijkt op zijn handcomputer, een PDA, voor hij een perceel gaat keuren. Keuringsdienst NAK is deze week begonnen met de veldkeuring van pootaardappelen. Kloosterboer: "Op de PDA kan ik alle gegevens zien, zoals oppervlakte van het perceel, het aardappelras en de ligging van het perceel. Na de keuring voer ik de resultaten in in de PDA." Foto Alex de Haan

Een groep Fransen bekijkt het bedrijf van de familie Van de Ven (midden) in het Noord-Brabantse Oirschot. De Franse dierenartsen, geitenhouders en directeuren van de gezondheidsdienst voor dieren zijn in Nederland om kennis op te doen over Q-koorts. "Je merkt dat ze heel verbaasd zijn over de Nederlandse aanpak, zeker omdat het probleem veterinair gezien beperkt is. Tegelijkertijd zien de Fransen ook dat de veedichtheid en bevolkingsdichtheid hier veel groter is, wat leidde tot een zware maatschappelijke druk op de sector", vertelt Van de Ven. Foto John Claessens

Een voormalige barak van het concentratiekamp Westerbork wordt gesloopt. De barak is sinds de jaren 60 in gebruik geweest op een landbouwbedrijf in Zelhem. De barak werd de eerste jaren gebruikt als kippenschuur. Later werd de barak omgebouwd tot een werktuigberging. Daarbij werd de barak aan een lange zijde opengemaakt. De schuur, die nog originele onderdelen bevat die tijdens de oorlog in Westerbork stonden, wordt nu uit elkaar gehaald en overgebracht naar Westerbork. Daar wordt de barak weer opgebouwd in het kader van het project om kamp westerbork weer zoveel mogelijk in oude staat terug te brengen. Bij de sloop zijn Duitse jongeren van het Zentrum für Arbeit uit de Landkreis Leer behulpzaam, in het kader van een reïntegratietraject voor de arbeidsmarkt. Er zijn meer voormalige barakken getraceerd. Ook deze zullen zo mogelijk worden teruggekocht en overgebracht naar het voormalige kamp. Foto Sjef Prins

Een lid van de werkgroep Vitale Bij van imkersvereniging Laren-Blaricum zoekt op een kunstraat naar een koningin. De twaalf leden van de groep werken samen in een proef om bijen te kweken die beter bestand zijn tegen de varroamijt. Zij hopen daarmee een duurzame oplossing te vinden in de strijd tegen de parasiet. Door het kweken van sterke en gezonde bijenvolken hopen zij de bijen te kunnen houden zonder inzet van bestrijdingsmiddelen tegen de varroamijt. De imkers zien de huidige bestrijdingsmethode met behulp van chemische middelen als een vicieuze cirkel, omdat de mijten resistent worden tegen de middelen en daarom steeds zwaardere middelen moeten worden ingezet om de parasiet te bestrijden. En hoe gezond is die aanpak voor de bijen, vragen de initiatiefnemers zich af. "Wie weet worden straks de bijen ziek van het gif dat wij imkers gebruiken voor de bestrijding van de parasieten." Volgens de imkers is het daarom van groot belang dat onderzoek wordt gedaan naar bijen die bestand zijn tegen de parasiet. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.