Home

Achtergrond 189 x bekeken

'Programma's niet altijd realistisch over EU'

De paragrafen over de EU in de verkiezingsprogramma's zijn niet altijd realistisch. Zo is het onmogelijk om voor werknemers uit de Oost-Europese lidstaten weer een werkvergunning verplicht te stellen, zoals de SP wil.

Deirdre Curtin, hoogleraar Europees recht aan de Universiteit van Amsterdam en in 2007 winnaar van de Spinozaprijs voor wetenschap, zei dat zondag in het tv-programma Buitenhof.

Volgens Curtin is het ook verre van makkelijk om in Nederland een asiel- en migratiebeleid te voeren dat afwijkt van de EU-regels, zoals VVD en PVV willen. Om EU-richtlijnen hierover aan te passen moet Nederland steun hebben van andere lidstaten. Een algehele uitzonderingspositie op het EU-verdrag voor Nederland is wel realiseerbaar, maar dan moeten eerst alle 26 andere lidstaten instemmen met een verdragswijziging, een tijdrovende procedure.

De wens van VVD-leider Mark Rutte om de rol van EU te beperken tot uitsluitend een economische unie, is volgens Curtin een gepasseerd station. De samenwerking op allerlei andere terreinen is naar haar mening niet meer terug te draaien.

De hoogleraar vindt dat het Europees beleid in de verkiezingsprogramma's en de campagne maar weinig aan bod komt. Wat erover in de programma's staat zijn volgens haar voornamelijk oneliners.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.