Home

Achtergrond 173 x bekeken

Presidentschap uit zicht voor Bouterse

Desi Bouterse grijpt waarschijnlijk alsnog naast het presidentschap van Suriname. Hij heeft de steun verloren van twee politieke partijen, die een cruciale rol spelen bij de ambitie van Bouterse om staatshoofd te worden. Dat bleek in de nacht van vrijdag op zaterdag.

De A-Combinatie van Ronnie Brunswijk en de Volks Alliantie van parlementsvoorzitter Paul Somohardjo kondigden tegenover het ANP aan dat ze niet verder onderhandelen met de zogeheten Mega Combinatie van Bouterse over de vorming van een regering. Ze mikken nu op voortzetting van de bestaande coalitieregering. Daarin werken de de A-Combinatie en de Volks Alliantie samen met Nieuw Front van president Ronald Venetiaan.


,,Wij hebben besloten om met elkaar samen te werken en tekenen zaterdagavond een overeenkomst'', zegt Ramdien Sardjoe, voorzitter van de VHP (een van de partijen die samenwerken in de Volks Alliantie) en momenteel vice-president. ,,Wij zeggen in een nette brief aan de Mega Combinatie dat de intentieverklaring ophoudt te bestaan'', zegt Ronnie Brunswijk. Hij had eerder nog een akkoord gesloten met Bouterse over een alliantie.


Nieuw Front, A-Combinatie en Volks Alliantie hebben sinds de verkiezingen van eind mei samen 27 zetels in het parlement van Suriname, dat uit 51 zetels bestaat. De Mega Combinatie van Bouterse beschikt over 23 zetels.


Woensdag komt het nieuwe parlement voor de eerste keer bijeen. Dan zullen de kandidaat-voorzitter en de vice-voorzitter van het nieuwe parlement van de huidige regeringscoalitie met gewone meerderheid gekozen worden. Voor de verkiezing van de president is een tweederdemeerderheid nodig. Venetiaan heeft al aangekondigd dat hij geen kandidaat zal zijn.


De president wordt uiteindelijk gekozen in de verenigde volks vergadering, die 919 leden telt. In deze vergadering heeft de Mega Combinatie een meerderheid van 47 stemmen. Nieuw Front verwacht dat niet iedereen voor Bouterse als presidentskandidaat zal stemmen omdat hij over onvoldoende draagvlak zou beschikken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.