Home

Achtergrond 681 x bekeken

Precisiezaaien tarwe geeft gelijk aantal aren

Het precisiezaaien van wintertarwe geeft bijna net zo veel aren als tarwe dat op de gangbare manier is gezaaid.

Voor precisiezaaien is veel minder zaaizaad nodig.

Op het SPNA-proefbedrijf Ebelsheerd in Nieuw Beerta liggen proefvelden met de rassen Tataros en Claire. Beide rassen zijn gezaaid op de gangbare manier met 384 korrels per vierkante meter (227 kilo zaad per hectare). Daarnaast zijn van beide rassen proefvelden ingezaaid met 128 en 64 korrels per vierkante meter.

Er is nauwelijks verschil in aantal aren, meldde teeltdeskundige Klaas Froma van DLV-Plant op de graandag die vandaag op Ebelsheerd is gehouden.

"Bij het ras Tataros hebben we bij een zaaidichtheid van 384 zaden 596 aren per vierkante meter geteld. Bij een zaaidichtheid van 64 zaden lag het aantal aren op 552. Bij het tarweras Claire zie je vergelijkbare overeenkomsten, ondanks dat Claire over het algemeen wat beter uitstoelt als Tataros."

Bedrijfsleider Gerhardus Roseboom van Ebelsheerd wil de proef voortzetten op grotere schaal. "Bij precisiezaaien kun je de ­hoeveelheid zaad terugbrengen van 200 naar 40 kilo. Als je zaad aankoopt, ben je 40 tot 55 cent per kilo kwijt", aldus Roseboom. "Precisiezaaien bespaart dan rond de 70 euro per hectare aan zaaizaad."

Of registreer je om te kunnen reageren.