Home

Achtergrond 378 x bekeken 5 reacties

Politiek nog onduidelijk over regulering zuivel

Er is meer onderbouwing nodig voordat maatregelen worden genomen om de marktpositie van de boeren te verstevigen.

Dat zijn vertegenwoordigers van het CDA, VVD en de SGP het met elkaar eens en werd duidelijk tijdens een bijeenkomst van de Dutch Dairymen Board (DDB) vandaag in Lelystad. Er kwamen rond de zestig veehouders op de bijeenkomst af. Thema was: wie reguleert de zuivelmarkt?

Duidelijk werd dat deze vraag voor de meeste politici nog te vroeg komt. Op de Hugo Polderman van de SP na, gaven de verschillende politici aan nog geen antwoord op deze vraag te kunnen geven. Polderman liet weten dat de SP de strijd van de DDB voor marktregulering steunt en altijd heeft gesteund.

Joop Atsma van het CDA verwees naar de onlangs onder zijn leiding gehouden hoorzittingen door de vaste Kamercommissie over de margeverdeling in onder andere de zuivelketen. ”De conclusies die hieruit zijn getrokken moeten nog worden besproken in de Kamer”, aldus Atsma. ”Maar we vinden allemaal dat de marktmacht van boeren moet toenemen.”

Hij voegde daar aan toe dat het opvallend is dat juist de kaashandel het bij de hoorzittingen liet afweten. ”Terwijl er meer dan helft van de melk verdwijnt in de kaas.”

Ook Janneke Snijder van de VVD gaf aan benieuwd te zijn naar hoe het nu eigenlijk zit met de Nederlandse Mededingings Autoriteit (NMA). ”Wij willen als commissie met de NMA in gesprek. De Nederlandse NMA concentreert zich erg op de consument.”

Alle partijen waren het eens dat het erop lijkt dat de boeren te weinig marktmacht hebben. Zowel CDA, VVD, SP als de SGP gaven aan te gaan voor een eerlijke prijs voor een eerlijk product. Nog eens werd bevestigd dat het CDA en de VVD het goed samen kunnen vinden. ”Elke andere keuze dan CDA of VVD is waardeloos voor de boer”, aldus Atsma. Verder gaf hij aan zich zorgen te maken over welke meerderheid in de kamer straks nodig is.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  De marktmacht is in handen van de retailers,merken we elke dag

 • no-profile-image

  Han

  Wat zijn de politici het weer eens als het over boer knuffelen gaat. Na de formatie zijn de boeren weer overgeleverd aan het Vrije Wereldmarkt >geloof<. Is Den Haag nog steeds vna goedewille als het over melkproductie en prijs gaat, maar >helaas< Brussel werkt niet mee of erger DE >handels verdragen< staan ingrijpen niet toe. Wat voegt al deze discussie toe aan een beter boeren leven.

 • no-profile-image

  a hamstra

  wat een verschrikkelijk beroep is politiek.
  men weet wat er fout is in Holland, en toch kletst men met iedereen mee en vult zijn zakken , wie vandaag Veerman heeft gehoord, weet dat, Z.L.T.O/ L.T.O. samen met Rabobank.... C.D.A, V.V.D. de boer al lang hebben opgeofferd, om zogenaamd de natuur en mens te beschermen, bio industrie terreinen wil men waar geen plaats is voor een boer.

 • no-profile-image

  Han

  @Hamstra. Als je aspirant boer zou je eens goed in de spiegel moeten kijken en je afvragen; "Wil ik boer worden?" Zo ja Waar? Mijn inschatting is dat er voor echte ondernemrs in Nederland geen plaats is, ze worden constant voor d evoeten gelopen door de beleids makers, die hun oren laten hangen naar de grootte schreeuwers (die anti boer zijn en voor kleurrijke gebeidjes tussen de steden).

 • no-profile-image

  Ivar Bisseling

  Atsma legt de vinger wel op de zere plek volgens mij, de kaashandel in combinatie met afhankelijkheid zuivelondernemingen van noteringen mn nu in Nieuw Zeeland. Net weer bij een melkveehouder geweest die net als de grote meerderheid van melkveehouders van mening is dat het quotum zo snel mogelijk verder uitgebreid moet worden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.