Home

Achtergrond 274 x bekeken 5 reacties

Oogkleppen af

Om ziekten die overspringen van dieren op mensen aan te pakken, is samenwerking nodig tussen de humane en de veterinaire medische wereld.

Daar is iedereen het over eens. Internationaal gezien zit Nederland in de kopgroep. De bewustwording dat er samengewerkt moet worden is er. De Q-koortsproblematiek heeft dit op een pijnlijke manier duidelijk gemaakt.

Dat bewustwording alleen niet voldoende is, werd duidelijk op het congres van de GGD over dit onderwerp. Pijnpunten uit het verleden worden tussen de regels door zichtbaar. Directeur-generaal Annemie Burger van het ministerie van landbouw benadrukt dat vertrouwen, openheid, respect en gelijkwaardigheid hierbij van wezenlijk belang zijn. Tegelijkertijd roept de GGD op tot een wettelijk verplichte samenwerking tussen veterinairen en humane medici in de strijd tegen zoönosen. De tijd van vrijwilligheid is wat de GGD betreft voorbij.

Tijdens de discussie wordt duidelijk dat de standpunten vanuit de dier- en de volksgezondheidsgerelateerde hoek sterk verschillen. Terwijl de veterinairen ook wijzen op risico’s van huisdieren en vectoren, lijkt de volksgezondheid per direct van de veehouderij af te willen. Samenwerking is noodzakelijk. Maar voor succes zullen eerst de oogkleppen af moeten om elkaars visie te willen zien.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Vertrouwen, openheid, respect, gelijkwaardigheid? Bij LNV? Sommige mensen hebben wel een heel erg afwijkend gevoel voor humor.

 • no-profile-image

  Harm

  We willen toch terug naar vroeger? Alle dieren weer naar buiten, overal weer modderpoelen. Waarom hebben ze daar vroeger een streep onder gezet. Was dat niet om de zoonosen minder kans te geven. Door telkens maar weer mee te gaan in wat men wil, legt de veehouderij vrijwillig haar hoofd op het hakblok. Net als vroeger, een beul en mewarig kijkende toeschouwers.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Jawel Kritische Lezer, maar stel je nu eens voor dat er in plaats van LNV CDA had gestaan? Dat zou pas echte galgenhumor geweest zijn!

 • no-profile-image

  keutelboer

  Nu kunnen ze waar maken wat ze altijd beweren . Dat Nederland een kennis economie heeft of moet worden . Gebruik nu die kennis maar om deze problemen op te lossen met behoud van de veehouderij . Het moet mogelijk zijn om in Nederland de veehouderij in stand te houden . Men wil dan dieren naar binnen om dierziekten te voorkomen en om welzijn zouden dieren weer buiten moeten . Dan wil men LOG gebieden waar veehouderij kan groeien , maar deze zijn al weer niet goed . Dit ondanks dat nog lang niet alles is uitgevoerd. Het wordt tijd dat er een keuze gemaakt wordt en deze dan ook voor langere periode geld .Met de kennis die Nederland heeft moet dit mogelijk zijn. Het is belangrijk om de werkgelegenheid die in deze sector is te behouden voor Nederland . Dit is nu zeker belangrijk in crissis tijden . De kennis die men hiermee opdoet kan men later verkopen naar andere landen , in de vorm van produkten en of diensten . Want als wij problemen hebben krijgen zij vroeg of laat deze ook ,ondanks dat de meesten landen groter zijn dan Nederland . Wij moeten onze voorsprong behouden zo niet verliezen wij onze kennis . als je dan de veehouderij en bij behorende industrie geofferd hebt , kun je de kennis die daarbij hoort ook niet meer hebben en verkopen . Het is denk ik van belang om boeren en burgers eerlijk voor te lichten . En persoonlijk gewin van bedrijven en personen uit te schakelen .Dan kan men samen tot een oplossing komen , en daarmee wint iedereen .

 • no-profile-image

  Qkonijn

  Grootste probleem is dat dit land een Kleinduimje is maar een Goliath in agrarische productie. Feitelijk is ons land veel te klein voor zoveel productie. Maar ja het levert export op hè. En DAT weegt zeer zwaar.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.