Home

Achtergrond 424 x bekeken 8 reacties

Onthutsing over vonnis nertsenbevrijding

De Nederlandse Federatie van Edelpelsdieren (NFE) en de getroffen nertsenhouder uit het Zeeuwse Stavenisse reageren onthutst en zeer teleurgesteld op de straf die de zogenoemde vegan streaker vandaag kreeg opgelegd.

De Rotterdamse rechtbank veroordeelde Peter Janssen (24) tot een celstraf van 265 dagen (waarvan 180 voorwaardelijk) en een taakstraf van 240 uur omdat hij in maart 2009 2.500 nertsen vrijliet.

De straf is aanmerkelijk lager dan de eis van de officier van justitie. De rechter heeft meegewogen dat de dader lijdt aan het syndroom van Asperger en daarmee verminderd toerekeningsvatbaar is.

Wim Verhagen van de NFE zegt namens de nertsenhouder dat die zeer teleurgesteld is. "De nertsenhouder voelt zich voor de tweede keer slachtoffer. De toekenning van een vergoeding van immateriële schade van 800 euro is bijna een belediging." De rechter vond de geëiste schadevergoeding (ongeveer 400.500 euro) te ingewikkeld om in een strafzaak te behandelen. Deze is doorverwezen naar een civiele procedure.

Verhagen vindt het vonnis een uitnodiging aan buitenlandse dierenactivisten om hier naar toe te komen. "Deze strafmaat is echt een lachertje."

Lees ook Vegan streaker krijgt celstraf en taakstraf

Laatste reacties

 • no-profile-image

  berend buizerd

  in landen waar deze levensbehoeften nog wel belangrijk zijn, werden mensen als vegan-streaker en fred afgeschoten door de nachtwakers/ wakers als ze op het terrein kwamen zonder toestemming.

 • no-profile-image

  Jan Braakman

  SVP gedragsregels in acht nemen!

 • no-profile-image

  ,,

  Erica moet je zelf eens horen,,voor de dieren een dier waardiger bestaan,, Je weet helemaal niet waar je het over hebt ,De dieren in Nederland hebben een leven als een Prins, Al die onzin die er uitgekraamd worden b.v een varken wil wroeten is bedacht door een geiten wollen figuur die vroeger ooit varkens op een boerderij gezien heeft,weet je waarom ze vroeger door de modder wroeten OMDAT ZE SCHURFT hadden .B.V koeien moeten in de wei ja soms maar wat zou jij er van vinden als je tafelgenoten door je salade klostentijdens het etenen . kijk en wat de straf van de streaker betreft ,geeft aan dat de geitenwollen sokken zijn doorgedrongen in de rechtspraak want elke rechter moet weten dat het syndroom van asperge niks te maken heeft met wat wel mag en wat niet. ,T is eigenlijk zo dat zo,n rechter eens tegen het licht gehouden moet worden want als hij dat vind moet hij TBS uitspreken om zo,n persoon te beschermen tegen zich zelf

 • no-profile-image

  Patrick

  Kijk, iemand die de wet overtreed weet dat ie bestraf kan worden, en wordt vaak bestraft daar zijn de wetten voor. Persoonlijk vindt ik dat er een wet moet komen in Nederland dat houden/fokken/verwerken van nertsen(bond) verbied. Mijn motivering staat op http://www.agd.nl/10100634/Nieuws/Hoogste-prijzen-nertsenbont-sinds-jaren.htm?showcomments=yes Tuurlijk moet de Nederlandse economie blijven draaien, en niet alleen door dienstverleners, maar ook gewoon door industrie, land en tuinbouw etc. Dus een totale mix. Hoe dat ingevuld wordt of zal worden dat zijn keuzes. Een keuze is niet, iets wat per definitie geld oplevert zal moeten goedgekeurd of gedoogd worden.
  Nertsen houden in kleine kooien is super wreed. Het bont heeft niets met voedsel als primaire behoefte te laken, dus zou de nerstenhouderij al helemaal niet in verband gebracht moeten worden met land en tuinbouw. Het is een puur luxe product, wat niet primair noodzakelijk is in Nederland. Misschien moeten we kinderarbeid weer invoeren, kan ook veel geld opleveren voor Nederland. Of maken we de Afrikanen weer tot een slaafs volk, levert ook geld op die handel in slaven, alleen omdat ze donker gekleurd zijn, en wij meer kennis en macht hebben.

 • no-profile-image

  Fred Realist

  De enige personen die straf verdienen zijn die nertsenhouders. Dieren op een schandalige manier als producten gebruiken dient keihard te worden aangepakt. Ik heb zeer veel respect voor zo iemand als "vegan streaker". Ook al ben ik het met de manier waarop niet eens. Nertsen vrijlaten los je niks mee op.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Groen Links is opeens al vóór megastallen tot 50.000 dieren.

 • no-profile-image

  Theo

  Ben benieuwd wat nu andere partijen gaan doen Erica ,jullie schoppen tegen ieder die dieren houd voor een inkomen ,Nederland begint nu ook echt euro-tjes te kort te komen .kijk in een land waar het rijk leven is ook mede opgebouwd door de boeren ,zal denk toch eens achter de oren gekrabt worden wat te doen ,toch elk jaar zo,n 10 miljard handels overschot .Misschien dat er nu eens tegen gas komt tegen zo,n pvdd en enkele opvattingen van GL die de landbouw beschuldigen van allerlei onzinnige onzin zo als co,2 uitstoot fijn stof regenwood kappen enz

 • no-profile-image

  Erica

  Kijk meneer jachtgeweer, je slaat de spijker op zijn kop. De levensbehoeften zoals bont is totaal overbodig en slaat anno 2010 helemaal nergens op. Het gaat allemaal om geld, geld, geld. De dieren in de bioindustrie worden misbruikt voor het menselijk genoegen aan veel geld. En realist... Fred Realist heeft gelijk, wie de schoen past trekke hem aan wah!!!
  De oplossing voor de bio industrie moet nog komen, maar mischien nu, nu CDA aan de kanten staat dat er voor de dieren een dierwaardige toekomst komt.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.