Home

Achtergrond 181 x bekeken

Om 13.45 uur 28 procent van stemmen binnen

Het tussentijdse opkomstpercentage bij de Tweede Kamerverkiezingen lag om 13.45 uur op 28 procent.

Dat meldde het onderzoeksbureau Synovate. Dat is iets minder dan het gemiddelde opkomstpercentage van 32 rond hetzelfde tijdstip tijdens voorgaande Tweede Kamerverkiezingen. "Het aantal stemmers blijft iets achter'', aldus een woordvoerster van Synovate.

Eerder om 10.30 uur was de opkomst 13 procent. Een paar jaar geleden had 's ochtends op hetzelfde tijdstip 15 procent van de kiesgerechtigden de gang naar het stembureau gemaakt.

In Amsterdam lag het opkomstpercentage rond 13.00 uur op ongeveer 15 procent. Ook dit is lager dan enkele jaren geleden. Toen lag het percentage op 21 procent.

Rotterdam meldde om 14.00 uur een opkomstpercentage van 26,5. In 2006 had iets meer dan 22 procent van de Rotterdammers rond het middaguur zijn stem uitgebracht. De stad berekent het percentage op basis van een steekproef onder 25 van de 316 stembureaus.

In Den Haag stond de teller om 14.00 uur op 26,5 procent, iets minder dan de 28,5 procent van 2006. De huidige opkomst is berekend aan de hand van een steekproef onder 24 Haagse stembureaus.

Synovate doet in opdracht van de NOS, RTL en het ANP gedurende de verkiezingsdag onderzoek naar de opkomst. Dit gebeurt aan de hand van een representatieve steekproef bij 38 stemlocaties. Deze vooraf geselecteerde locaties vormen een dwarsdoorsnede van Nederland.

De stembureaus blijven open tot 21.00 uur, waarna het tellen van de stemmen begint. Aan het begin van de nacht is er naar verwachting een voorlopige uitslag. Aan de verkiezingen doen negentien partijen mee.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.