Home

Achtergrond 211 x bekeken 2 reacties

Noordelijke Conférenceproductie EU meest concurrerend

Nederlandse, en met name de Belgische Conférenceproductie, is het meest concurrerend in de Europese Unie.

Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Bologna. Voor België bedragen gemiddeld de kosten voor productie 32 cent, dat is bijna een stuiver minder dan het kostenniveau in Nederland. In andere Europese teeltgebieden liggen de kosten ruim boven de veertig cent.

Toch staat de winstgevendheid van de Conférence onder druk. De opbrengstprijs lag in 2002 nog zeven cent boven kostprijs, in 2009 was dat nog vier cent, meldt de Nederlandse Fruittelersorganisatie NOF in het ledenblad Fruitteelt.

Nederlandse perentelers houden de winstgevendheid overeind door de productiekosten in de hand te houden. De productie per hectare werd juist opgevoerd met 38 procent naar 55 ton per hectare. Diezelfde ontwikkeling heeft bij Doyenné du Comice niet kunnen verhinderen dat de opbrengstprijs onder de kostprijs kwam te liggen.

NFO signaleert dat de opbrengstprijs in Noord-Europa wel lager is dan in het Zuiden van de EU.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    exact

    Dan zou ik NFO zijnde als de bliksem postitief adviseren over de nieuwe telersvereniging en bij de politiek aankaarten hoe het in hemelsnaam kan dat onze kostprijs 5 cent hoger is dan die bij onze zuiderburen. We signaleren twee dingen: 1. Conference uit de lage landen is een kwalitatief uniek product in de wereld mede door ons specifieke klimaat 2. De prijsvorming is relatief slecht. Pas geleden is al geopperd om de inzet van gmo-gelden meer richting afzetbevordering te laten gaan en minder richting infrastructuur. Dat is ook iets wat een NFO moeten beijveren. 50% van de telers zal het er niet mee eens zijn, want die vreten via veilingen uit de gmo-potten om hun hagelverzekering en koelhuizen te financieren. Stopzetting van deze vorm van geleide concurrentievervalsing dient de NFO krachtig bepleiten en men moet zich inzetten voor meer generieke steun aan de fruitteelt via gmo-geld. Dat helpt alle leden. Vrees dat belangenverstrengeling van verschillende bestuurders/telers dergelijk beleid in de weg zal staan. Toch zal het die richting op moeten gaan anders hebben we over 15 jaar helemaal geen fruit meer in Nederland. Leiders, toon moed!

  • no-profile-image

    Piet

    Jeroen Verheul, misschien ben ik een zeurpiet maar je schrijft Conference zonder accent aigu. Conference vindt zijn oorsprong in Engeland en heeft dan ook een Engelse schrijfwijze en zou eigenlijk ook op zijn Engels moeten worden uitgesproken.

Of registreer je om te kunnen reageren.