Home

Achtergrond 227 x bekeken

Nog hoge hobbels voor vleesvervanger

Nieuwe eiwitten in plaats van vlees hebben nog moeilijke hobbels te nemen voor ze succesvol op de markt worden gebracht.

Echt nieuwe producten of grondstoffen moeten worden getoetst aan de Novel Food verordening van de EU. Die procedures kosten veel tijd, geld en de afloop is moeilijk voorspelbaar.

Dat vertelden experts van de Voedsel- en Warenautoriteit vanmiddag op een bijeenkomst die het ministerie van LNV over nieuwe eiwitten had georganiseerd. Het werd geopend door minister Verburg, die deze alternatieven voor vlees wil stimuleren o.a. omdat ze een minder grote aanslag plegen op grondgebruik en klimaat.

Dat uitgangspunt is lang niet altijd juist, vertelde milieukundige Hans Blok, die vergelijkende studies heeft gemaakt naar grondgebruik en broeikasgasuitstoot van uiteenlopende producten. De productie van nogal wat vleesvervangende producten gaat gepaard met een hoger grondgebruik en broeikasgasuitstoot van kip en zelfs van varkensvlees. Overigens is dat zeer afhankelijk van de gekozen uitgangspunten en is er nog veel ruimte voor verbeteringen.

Producenten moeten ook ernstig rekening houden met weerstand van consumenten, waarschuwde Annet Hoek van de WUR. Verstokte vleeseters stappen niet makkelijk over naar vervangingsproducten. Bij consumenten die graag vleesvervangers eten doemt een ander keuzeprobleem op voor de producent: een categorie consumenten wil dat vervangende producten zo veel mogelijk op vlees lijken, een andere categorie consumenten juist níet.

In de discussies werd opgemerkt dat er in de traditionele vleesindustrie veel koudwatervrees bestaat voor het opnemen van vleesvervangers in het assortiment.

Lees ook Verburg sponsort man van Thieme

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.