Home

Achtergrond 348 x bekeken

Nationale Lathyrustentoonstelling in Paleis Soestdijk

Op Paleis Soestdijk is van donderdag 1 tot en met zondag 4 juli een Lathyruscollectie van Prinses Juliana te bezichtigen.

De Lathyrus was een van de lievelingsbloemen van de prinses. In de kassen van paleis Soestdijk bloeide dit product in de zomermaanden dan ook volop in de meest uiteenlopende variëteiten. De collectie is behouden en dezer dagen te bezichtigeni van 09.30 uur tot 17.15 uur.

Dan wordt ter plekke de Nationale tentoonstelling van de Nederlandse Lathyrusvereniging plaats gehouden. Tijdens deze expositie zijn meer dan honderd vazen met grote en kleine bloemenarrangementen met Lathyrus te bewonderen. Onder de deelnemers aan de wedstrijd bevinden zich enkele tuinlieden van Paleis Soestdijk, die regelmatig met hun inzendingen de hoogste onderscheidingen behaalden.

Het merendeel van de tentoongestelde Lathyrus odoratus behoort tot de zogenaamde Spencer groep. Dit zijn Lathyrus die door hun stevige lange stelen en geur populair zijn als snijbloem. In de kwekerij van Paleis Soestdijk is jarenlang Lathyrus geteeld, in tientallen variëteiten. Prinses Juliana kon hier naar eigen believen boeketten van haar lievelingsbloem samenstellen. De tuinlieden van Paleis Soestdijk kweken de laatste jaren nog maar enkele soorten, waarvan in het bijzonder de Lathyrus odoratus ‘Princess Juliana’ die op de show ook te zien zal zijn.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.