Home

Achtergrond 369 x bekeken

N-norm te streng voor brouwgerst

De stikstofnorm is nadelig voor de kwaliteit van brouwgerst. Steeds meer brouwgerst haalt daardoor niet het minimumgehalte aan eiwit.

Dat zei Jos Hendrickx, bemestingsspecialist bij coöperatie CZAV op een bijeenkomst in Mijnsheerenland van de Nibem, de vereniging van mouters en bierbrouwers. Akkerbouwers mogen maximaal 80 kilo stikstof per hectare zomergerst gebruiken. Hendrickx: "Zomergerst heeft eigenlijk 115 kilo per hectare nodig voor een goede kwaliteit brouwgerst. Er is een sterke samenhang tussen de stikstofaanvoer en het eiwitgehalte."

De CZAV constateerde vorig jaar in sommige partijen zomergerst eiwitgehaltes lager dan 9 procent. Hendrickx verklaart dat uit de gestegen productie. "In 1980 lag de hectareopbrengst rond de 5 ton per hectare. Nu is dat 8 ton. Vorig jaar is van sommige percelen zomergerst zelfs 10 ton per hectare geoogst. De beschikbare stikstof moet over meer kilo’s gerst worden verdeeld, terwijl de teler geen extra stikstof kan toedienen. Dat verklaart de soms erg lage eiwitgehaltes."

Volgens Hendrickx is zomergerst geen vast gewas meer in het bouwplan van akkerbouwers in het zuidwesten. "Het is een gelegenheidsteelt geworden. De teler loopt het risico op een te hoge eiwitgehalte, waardoor de gerst niet langer geschikt is voor verwerking tot mout. Bovendien is zomergerst gevoeliger voor verdroging dan wintertarwe. Het lijkt dat gerst wel positiever uitpakt op de aaltjesdruk dan tarwe."

Of registreer je om te kunnen reageren.