Home

Achtergrond 184 x bekeken

Mogelijk heffing op export paprika naar Canada

Volgende week bepaalt een rechter in Canada of Nederland zich de laatste jaren schuldig heeft gemaakt aan dumping van paprika’s.

Wanneer Nederland schuldig wordt bevonden, stelt Canada een heffing in. Dat zegt Inge Ribbens, beleidsmedewerker van brancheorganisatie Frugi-Venta.

Volgens Ribbens gaat jaarlijks circa 5 miljoen kilo aan paprika’s vanuit Nederland naar Canada. Volgens de Canadese telersorganisatie OGVGS uit de deelstaat Ontario zijn de paprika’s de laatste drie jaar regelmatig onder de Nederlandse kostprijs in Canada afgezet.

Ribbens ontkent dit niet direct. "Met name vorig jaar lag de prijs erg laag in Nederland, en ook hier is onder kostprijs afgezet." Omdat transportkosten ook nog eens fors zijn gedaald en de euro laag in waarde stond, is Canada geconfronteerd met een grotere stroom Nederlandse paprika’s, aldus Ribbens.

"Wanneer de betrokken exporteurs schuldig worden bevonden, volgt een strafheffing op toekomstige handelsstromen. Die wordt in principe bij de Canadese importeurs geheven." De verwachting is dat deze echter ook Nederlandse leveranciers laten "meebetalen".

Of registreer je om te kunnen reageren.