Home

Achtergrond 155 x bekeken 2 reacties

Miljoenen voor komst kernreactor in Petten

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland trekken 2 miljoen euro uit voor de voorbereiding op de komst van de nieuwe kernreactor Pallas in Petten.

Dat maakte de provincie Noord-Holland donderdag bekend. Met het geld waarborgt de provincie dat exploitant NRG verder kan met het treffen van voorbereidingen op de komst van de nieuwe onderzoeksreactor in de Noord-Hollandse kustplaats. Op het moment zijn Petten, waar de reactor staat die exploitant NRG nu gebruikt, en het Zeeuwse Borssele allebei nog in de race. NRG moet de definitieve keuze voor een locatie maken.

Noord-Holland en NRG bundelen nu de krachten en trekken samen op om Pallas in Petten te realiseren. Petten geniet volgens NRG de voorkeur boven Borssele omdat daar deskundige en hoogopgeleide medewerkers beschikbaar zijn. Overplaatsing naar Zeeland vergt bovendien extra investeringen.

"We focussen ons op Petten'', aldus een woordvoerster van NRG. "Daar gaan we onderzoek doen naar onder meer de milieueffecten.'' Of dat betekent dat Borssele nu afvalt als vestigingsplaats, kon de zegsvrouw niet zeggen. "Dat hangt af van de resultaten van de onderzoeken en de voorwaarden die de overheid stelt op het moment dat ze financieel gaat participeren.''


Volgens de woordvoerster van NRG staat het project onder flinke tijdsdruk. "De huidige reactor kan niet al te lang meer mee en een nieuwe staat er niet zomaar.'' Het is volgens haar belangrijk dat de overheid snel over de brug komt. Noord-Holland liet eerder al weten 40 miljoen euro te reserveren voor de ontwikkeling van Pallas. Aan de nieuwe reactor hangt een kostenplaatje van ruim een half miljard.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bert

  als die uit mekaar springt door een aanslag. ligt half nederland voor 50 jaar plat. alles besmet.
  natuurlijk zeggen ze dat alles veilig is.
  en als het toch gebeurd. dan neemt de minister zijn verandwoordelijkheid en treed af. en krijgt wacht geld.
  nou daar hebben slachtoffers veeel aan zeg???. en heel nederland plat.

 • no-profile-image

  Bolle Boer

  Het blijft een te ongrijpbaar iets voor ons gewone mensen, Bert. Zelf wonen wij op 1,5 km van deze centrale en al ons hele leven zijn we ons bewust van dat als de reactor ploft, dat wij ook weg zijn. Anderszijds is wel zeker dat hier zeer goed werk wordt verricht voor gebruik in de medische wereld. Maar ik had duizend keer liever dat het hele gebeuren ergens in het midden van Groenland stond, al is dat dan weer niet eerlijk tegenover de Groenlanders. Dit is dus het probleem. We hebben het nodig. Maar WAAR ! moet zo'n ding staan ??

Of registreer je om te kunnen reageren.