Home

Achtergrond 185 x bekeken

Meeste vaders: genoeg tijd met de kinderen

Zes op de tien vaders vinden dat ze genoeg tijd besteden aan hun kinderen.

Van de moeders vinden zeven op de tien dat hun partner voldoende tijd voor hun kroost vrijmaakt. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek naar de rol van vaders dat in opdracht van demissionair minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) is verricht.

Het zijn vooral jongere vaders (tot 45 jaar) die menen dat ze tijd tekort komen voor hun kinderen. Vaders die op gezette tijden zorgen voor dochter- en/of zoonlief zijn meer tevreden dan papa's die dat niet doen. Ruim 70 procent van de vaders met een vaste zorgdag zegt genoeg tijd aan de kinderen te besteden, tegen 52 procent zonder een vast zorgmoment.

De meeste ouders vinden dat ze voldoende kennis over opvoeden hebben. De helft van de mannen zegt zijn kinderen anders op te voeden dan de eigen vader. Vrouwen nemen vaker iets over van de opvoedstijl van hun moeder.

Vaders en moeders zien vaak onderling verschillen in de opvoeding. Mannen zeggen iets vaker dat ze strenger en minder geduldig zijn dan hun partner. Van de papa's zegt 56 procent andere activiteiten met hun kinderen te ondernemen. Zo doen ze meer aan sporten, stoeien en computeren. Bijna acht op de tien vrouwen beamen de verschillen. De mama's praten meer met hun kroost en gaan vaker met ze winkelen, koken en bakken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.