Home

Achtergrond 193 x bekeken

Meest duurzame gebouw staat in eigen schaduw

Het eerste kantoorgebouw ter wereld dat aan de hoogste duurzaamheidsnormen voldoet, is van Nederlandse makelij.

Ontwerpbureau Grontmij en architectenbureau Soeters Van Eldonk hebben een ontwerpwedstrijd gewonnen voor een kantoorgebouw in de Chinese stad Wuhan. Als het gebouw klaar is, krijgt het naar alle verwachting de hoogste waardering op het gebied van duurzaamheid van het internationale classificatiesysteem Breeam. Dat maakten de bureaus maandag bekend.

Het duurzame gebouw heeft de vorm van een aronskelk. Het bouwwerk moet ongeveer 140 meter hoog worden en wordt omgeven door laboratoria in de vorm van bladeren. Doordat de bovenkant van het bouwwerk breed uitwaaiert als een kelk, staat het gebouw in de hete Chinese zomer in zijn eigen schaduw. Het dak bestaat voornamelijk uit zonnepanelen. Regenwater wordt opgevangen in de kelk en gebruikt voor de watervoorziening van het gebouw. De stamper, die vanuit de kelk naar boven wijst, bestaat uit windturbines.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.