Home

Achtergrond 151 x bekeken

Meer dan honderd arrestaties rond top Toronto

De politie heeft zaterdag in Toronto zeker 130 arrestaties verricht tijdens ongeregeldheden die verband houden met de topontmoetingen van regeringsleiders van de belangrijkste industrielanden, die zondag worden afgerond. In de avond trad de oproerpolitie hard op tegen relschoppers in het centrum van de Canadese stad.

David Miller, de burgemeester van Toronto, veroordeelde tijdens een persconferentie de acties van ,,een relatief kleine groep mensen'', die ,,duidelijk uit waren op het vernielen van zaken en het plegen van geweld''. Volgens Miller gaat het om ,,criminelen die naar Toronto zijn gekomen om de wet te overtreden''.

Circa 10.000 mensen grepen de vergaderingen van de G8 en de G20 zaterdag aan voor protest. Een grote meerderheid deed dat vreedzaam.

Enkele tientallen in zwarte kleding gestoken en gemaskerde personen misdroegen zich. Zij gooiden de ramen in van een aantal winkels en roofden tenminste een winkel leeg. De relschoppers staken verder zeker drie politieauto's in brand en beschadigden enkele satellietwagens van nieuwszenders. Ook bekogelden ze de politie met stenen en flessen.

,,We hebben nooit eerder zoveel buitensporige criminaliteit, vandalisme en vernieling in onze straten gezien'', aldus korpschef Bill Blair van de politie in Toronto. De oproerpolitie gebruikte onder meer traangas om de relschoppers uit elkaar te jagen.

De meeste arrestanten zijn bekenden van de politie. De autoriteiten houden tot en met zondag een groot aantal politieagenten op de been om eventuele verdere ordeverstoringen snel de kop in te drukken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.