Home

Achtergrond 208 x bekeken

Machinebouwers maken fors verlies weer goed

Het sentiment op de beurs was de afgelopen dagen positief.

De AEX-index in Amsterdam won zes handelsdagen op rij aan waarde, terwijl ook in de VS en Azië bijna dagelijks winst kon worden genoteerd. De koersen stegen zonder noemenswaardig bedrijfsnieuws, en zijn vooral gedreven door macro-economische cijfers. Spanje verkocht deze week voor 3 miljard euro aan staatsobligaties tegen een schappelijke rente onder de 5 procent.

Omdat ook de prijs voor tarwe en maïs op de toonaangevende termijnmarkt Chicago enkele procenten steeg op weekbasis, kregen leveranciers aan boeren een extra stimulans. Hoewel een sterkere economie de verkoop van voedingsmiddelen vanzelfsprekend stimuleert, betekent een hogere graanprijs voor bedrijven als Kellogg, Kraft Foods en Unilever hogere grondstofkosten. Deze bedrijven wonnen dan ook minder dan toeleveranciers.

Machinebouwers Case New Holland (CNH), Agco (Fendt, Valtra, Massey Ferguson) en John Deere maakten een fors verlies vorige week meer dan goed. CNH, onderdeel van Fiat, won op weekbasis 20 procent, waar vorige week nog 12 procent verlies werd opgetekend. De Zuid-Amerikaanse markt blijft sterk maar in Europa valt de verkoop van landbouwmachines ver terug.

Beleggers weten niet goed wat te doen met de drie Amerikaanse bedrijven. De aandelen komen weer onder druk door slecht nieuws van de Amerikaanse woningmarkt. Het aantal in aanbouw genomen huizen is in de VS gedaald met 10 procent, waar eerder was uitgegaan van 5 procent.

Het aandeel van vleesproducent Smithfield Foods profiteert van een aantrekkende vraag naar vlees in de VS en Azië. China importeert sinds eind maart weer Amerikaans varkensvlees. Hoewel varkenshouders voor het eerst sinds 2007 gemiddeld weer winstgevend zijn, breiden ze de stapel niet uit.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.