Home

Achtergrond 164 x bekeken

'Lokagent tegen antisemitisme is mogelijk'

De inzet van agenten met een joodse keppel tegen antisemitisme behoort tot de mogelijkheden, maar zal niet op grote schaal worden toegepast.

Het Openbaar Ministerie moet per geval bekijken of het nodig is lokagenten in te zetten. De rechter kan daar dan over oordelen.

Dat zei minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) donderdag in een reactie op een wens vanuit de Tweede Kamer om lokagenten in te gaan zetten. Volgens de minister is de lokagent een van de opsporingsmiddelen. De gemeente zou ook meer camera's kunnen ophangen.

PvdA en ChristenUnie voerden aan dat het zelden tot een veroordeling voor antisemitisme komt omdat de opsporing tekortschiet. De minister bestreed dat. Volgens Hirsch Ballin kan het juist contraproductief zijn om vanuit de politiek een opsporingsmethode als lokagenten op te leggen.

Op initiatief van de SGP riep de Tweede Kamer de minister op met een actieprogramma te komen tegen antisemitisme. Daarin zouden zaken als een lik-op-stukbeleid, betere opsporing en meer aandacht in het onderwijs voor antidiscriminatie een plaats kunnen krijgen. De minister zegde toe aan een actieprogramma te gaan werken. Aan een betere registratie van de incidenten wordt al gewerkt.

Hirsch Ballin benadrukte dat het van belang is dat er meer aangifte wordt gedaan, ook als het slachtoffer niet kan vertellen wie hem belaagd heeft. Omdat lang niet ieder slachtoffer naar de politie of een meldpunt stapt, is het moeilijk om op basis van de beschikbare cijfers een trend te constateren.

In ieder geval wijzen de cijfers die er wel zijn niet uit dat antisemitisme aan het toenemen is, schreef de minister donderdag in antwoord op Kamervragen. Het aantal incidenten gaat op en neer en hangt hangt samen met spanningen in het Midden-Oosten.

Ook in Amsterdam, waar de meeste incidenten gemeld worden, laten de cijfers van de eerste maanden van 2010 geen stijging van antisemitisme zien vergeleken met een jaar eerder. Dat blijkt uit gegevens van het antidiscriminatiebureau Regio Amsterdam.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.