Home

Achtergrond 509 x bekeken 9 reacties

Lobby voor sterke landbouw

Agribusiness, Wageningen UR, LTO Nederland en de Nationale Coöperatieve Raad werken aan een gezamenlijk actiepuntenprogramma.

Doel is om het volgende kabinet te overtuigen van het belang van een sterke sector met een eigen ministerie. Albert Jan Maat van LTO Nederland is een van de initiatiefnemers van de coalitie en bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen van Wageningen UR neemt het voortouw, aldus Maat. In de komende maand moet bij de kabinetsformateur een stuk op tafel liggen, waarin niet alleen het belang van de sector tot uiting komt, maar ook ambities worden geformuleerd op gebied van onder meer duurzaamheid en dierenwelzijn.

De coalitie wil het initiatief naar zich toetrekken en vraagt ruimte van het nieuwe kabinet voor investeringen en innovaties.
Albert Jan Maat zegt dat de coalitie deels voortborduurt op de ondernemersvisie Optimistisch! van LTO Nederland, MKB Nederland en VNO-NCW. Daarin staat onder meer dat Nederland moet inzetten op het behoud van de voorsprong die is verkregen op het terrein van onder meer de glastuinbouw, agro-industrie, en de biobased economy.

Volgens LTO Nederland is het van groot belang dat een brede coalitie het belang van de agrifoodsector benadrukt. Aalt Dijkhuizen van Wageningen UR verbaast zich erover dat hierop steeds de aandacht moet worden gevestigd. Hij bepleit een sterk groen ministerie, dat tot de zes kerndepartementen in het nieuwe kabinet behoort. Volgens hem is het onbestaanbaar dat een sterke sector, juist in Nederland, geen eigen ministerie heeft.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Enos

  Inderdaad.De staat controleert in feite de voedsel productie.Nu zeker met de staatsbanken.De staat de voedelzekerheid en de boer alle risico's. En de sores.

 • no-profile-image

  spijkerboer

  Als boeren zich niet uit de wurgende greep van leveranciers en afnemers en hun ondersteuners weten te "bevrijden" is er weinig toekomst voor gezinsbedrijven.

 • no-profile-image

  harmen

  Grappig: Dijkuizen pleit voor een sterk ministerie, maar de collega's die ik spreek willen allemaal het liefst dat LNV wordt opgedoekt. Er zijn er die bewust stemmen op een partij die het opdoeken van LNV voorstaat. Want LNV bestaat voor het leeuwendeel boer-onvriendelijk volk. Mensen met hele vreemde ideeën over boeren, landbouw en natuur. De bezem er door en dan maar liever bij EZ. Minder kan het toch niet worden.

 • no-profile-image

  a hamstra

  l.t.o / z.l.t.o hebben al 10 tallen jaren,
  grote invloed in den Haag,
  daar danken we b.v. aan dat we als enige in Europa, geen markten meer hebben,
  waardoor ze de hele vrije-handel mee hebben uitgeschakeld,
  ze hebben maar een belang. grote bedrijven die aan het infuus liggen van
  hun fabrieken , van de wieg tot het graf.
  van het graan tot en met het brood
  van het zaad tot en met de groente winkel'
  van het ki station tot en met de rollade.
  het moet en zal via hun bedrijven.en handel,
  en de boer krijgt niet van wat er over blijft, maar net genoeg om niet te kunnen stoppen.

 • no-profile-image

  nodig of niet/nuttig of niet/door dik en dun

  als de uitstoot van boeren in nederland niet snel genoeg gaat;dan moet deze actie daar voor gaan zorgen.als de sector maar mag blijven bestaan waaruit grote salarisen worden betaalt.
  In deze tijd waar iedereen zich moet bewijzen en die dit niet kunnen of doen die verdwijnen. Maar het schijnt dat hier een ministerie overeind gehouden en gestut moet worden wat uit zichzelf stilletjes weg ebt.

 • no-profile-image

  A Buttons

  Dit is goed nieuws. De nieuwe minister van Landbouw is opgestaan - Aalt Dijkhuizen - Succesvol bij Nutreco - Nu weer dé man in Wageningen en voor de nabije toekomst de beste Minister van landbouw in den Haag - Alleen het beste is goed genoeg!!!

 • no-profile-image

  gert

  mag de boer ook nog wat verdienen ? Dijkhuizen verdient ruim boven de Balkenendenorm !!!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Hamstra, met dit verhaal vat je het hele probleem treffend samen. Je vergeet alleen nog de rol van LNV, CDA en niet te vergeten Wageningen die de bijpassende "wetenschap" op bestelling levert. Een grote corrupte bende is het.

 • no-profile-image

  rosemarie uit twente

  Dit ministerie stuurt dreigbrieven dat er korting komt omdat er nog geen opgave is ontvangen, 3 weken nadat dit digitaal is ingeleverd voorzien van bevestiging.
  LNV maakt fout op fout en er gebeurt niets, doen wij dat als sector dan heb je meteen belachelijke boetes en kortingen aan je broek hangen.
  Voor mij is dit het ministerie van Last, Narigheid en Verdriet. Dat wij een economisch belang vertegenwoordigen lijkt mij veel beter bij een ander ministerie ondergebracht.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.