Home

Achtergrond 268 x bekeken 5 reacties

Landbouwsector moet zich profileren

Het verbrokkelde Nederland, met daarin de opkomst van Wilders, baart Noud Janssen zorgen.

"Hoe moeten we daar als landbouwsector mee omgaan? Er nog harder aan trekken. Initiatieven nemen." In het vliegtuig op weg naar China heb ik de tijd aan mezelf. De lawaaiige laatste verkiezingsweek en de uitslagen slaan gaten in mijn verbeeldingsvermogen. Je leest de commentaren. Nederland verbrokkelt verder. Links én rechts winnen. En ook een nieuwe tegenstelling: die tussen stad en platteland.

Meer dan ooit zijn deze verkiezingen een momentopname. Morgen kan het anders zijn. Maar ze leggen tegelijkertijd een tijdbeeld bloot van onzekerheid, verdeeldheid, ontevredenheid en verwarring. Tegen die achtergrond glorieert de meester van de oneliners, Geert Wilders. Hij biedt in het snel uit de samenleving wegebbende gevoel voor nuance, duidelijke en rigoureuze oplossingen. Wat daar in Limburg nog bijkomt, is de latent aanwezige achterdocht tegen verre Haagse heren die de macht verdelen. Geert is de man, die de 'elite' met succes op de korrel neemt.

Hoe moeten wij als landbouwsector omgaan met deze nieuwe werkelijkheid? Natuurlijk hebben we een stabiel kabinet en leiderschap nodig, maar wat als dat niet lukt? Wat mij zorgen baart is, dat vraagstukken rond onze voedselvoorziening weer verder in de vergetelheid zijn geraakt. Ons dagelijkse maal is kennelijk een vanzelfsprekende verworvenheid. Hoe anders is dat in China.

De grote vraag die de beleidsmakers op het ministerie van landbouw bezighoudt, is op welke manier we de snel groeiende wereldbevolking van voedsel kunnen voorzien. Ervoor zorgen, dat onze kinderen in 2050 voldoende te eten hebben is een immense opdracht, die een mondiale productietoename van liefst 70 procent vereist. En dat moet onder meer met een toenemend gebrek aan groeistoffen en verdroging van landbouwgebieden in arme landen. En tegelijkertijd leggen we in onze westerse wereld een steeds groter beslag op landbouwgrond voor andere functies. Alleen al in Duitsland verdwijnt elke dag 100 hectare areaal.

De landbouwsector moet er nog harder aan trekken. De samenleving laten zien, dat wij zorgen voor voedsel, voor welvaart, voor ons mooie landschap en voor vitaliteit op het platteland.

We zijn in China om onze kennis en voorsprong in duurzaam produceren te delen. Waar de politiek kennelijk niet bij machte is echte oplossingen aan te dragen, moeten wij als ondernemers initiatieven nemen.

Noud Janssen is voorzitter van de LLTB en vice-voorzitter van LTO

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  limburg ontvolkt volgens de statistieken;

  nederlandse primaire productie is de meest intensieve en effieciente ter wereld.Waar maakt die noud janssen zich toch om?Als in alle landen en werelddelen zo geproduceerd zou worden dan ging al het voedsel rechtstreeks de mesthoop op;en zaten de producenten met nog slechtereprijzen en inkomens opgezadeld.
  Waarom moeten wij in nederland als primaire producent nog meer en intensiever produceren?De afgelopen 10 jaren 27% van de ondernemers gestopt ;en de overgebleven is het inkomen 10% van 10 jaar geleden.
  Is dit belangen behartigen? van wie?

 • no-profile-image

  Han

  Noud Janssen waarom moet landbouw alles uit de kast halen om de verwachte 9 miljard mensen in 2050 te voeden? Het heeft er alle schijn van dat de rest van de wereldbevolking zich geen moment zorgen maakt. Landbouw grond verdwijnt als sneeuw voor de zon en het boeren inkomen staat steeds verder onder druk en de finaciele situatie van de meeste boeren bedrijven holt achteruit. Hoe moet ik deze twee dingen rijmen?? Is honger in de wereld een mythe die we moeten scharen onder het zelfde hoofdstuk als de mythe >wij Nederlandse landbouw redden het wel<. Wees als landbouw voorman eens eerlijk en zeg tegen de politiek; "Voor deze prijzen is voedsel garantie een UTOPIE. Wij als boeren moeten een kosten dekkende prijs hebben, zodat continuiteit gewaarborgd is. Doen de beliedsmakers dit niet dan garandeer ik een terug hollende bevolking op het platteland met als gevolg bedrijven zonder personeel / werkers. Om dit te zien, moet je wel even de grens over naar ECHT grootschalige landen (Rusland, USA, Australie etc.) waar een ongekend e>urbanisaite< aan de gang is met als resultaat een leegloop van het rurale gebied en daardoor wordt het steeds moeilijke rom de boerderijen te bemannen met goed opgeleid personeel. Ik weet wel jullie als pluche boeren vertrouwen geheel op de techniek, maar vergeten dat dit betaald moet worden uit de te lage prijzen.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Inderdaad Jan. Uit zo'n stukje tekst blijkt weer eens duidelijk dat zo iemand totaal niet weet waar hij het over heeft.

 • no-profile-image

  jan

  weer zo lto stukje. Rommel dus

 • no-profile-image

  klaas sjoerd meekma

  Aardige analyse van Jansen. Alleen denk ik dat 'ie met de zin 'De grote vraag die de beleidsmakers op het ministerie van landbouw bezighoudt, is op welke manier we de snel groeiende wereldbevolking van voedsel kunnen voorzien' de plank mis slaat. Ik denk dat ze op LNV zich vrijwel uitsluitend bezighouden met de vraag hoe ze kunnen zorgen dat de rest van Nederland hen aardig blijft vinden. En vooral laten zien dat ze de boeren onder de plak hebben.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.