Home

Achtergrond 309 x bekeken 3 reacties

LTO-plan voor prijzeninformatiesysteem aardappelen

De LTO-vakgroep Akkerbouw werkt met andere partijen in de aardappelsector aan een digitaal prijzeninformatiesysteem voor aardappelen.

LTO benadrukt dat het nog een plan is. "Maar technisch is het mogelijk", zegt LTO-bestuurder Theo Koekkoek.

LTO werkt bij dit initiatief samen met de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), de Vereniging voor de Aardappelverwekende Industrie (Vavi), de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) en de landbouwbeurzen. De bedoeling is dat telers, handelaren en verwerkers op elk moment in het seizoen op een speciale website kunnen zien wat de waarde is van verschillende partijen fritesaardappelen. Daarbij wordt onderscheid gemaakt naar ras, hoeveelheid, kwaliteit en regio. De verwachting is dat het systeem in 2011 kan worden getest.

Volgens Koekkoek heeft de sector behoefte aan heldere actuele prijsinformatie. "Via het productschap HPA worden niet veel transacties gemeld. Daarom zijn we dit initiatief gestart om te kijken hoe we dat beter kunnen doen. Vooral aan prijsinformatie over aardappelen af land is veel behoefte."

De regionale landbouwbeurzen functioneren goed, zegt Koekkoek. "Maar hun noteringen hebben een brede range. Dat is begrijpelijk, want de prijzen verschillen per ras en per kwaliteit. Met een prijzeninformatiesysteem op internet willen we daar meer inzicht in geven."

Volgen Koekkoek is het technisch te realiseren. "Maar het is nog een plan waarover we met verschillende partijen discussiëren. Een voorwaarde is dat de prijzeninformatie betrouwbaar en volledig is. Partijen moeten toestaan dat er controle op wordt uitgeoefend."

Aardappeltelers kunnen betere strategische beslissingen nemen als ze beschikken over betrouwbare actuele prijsinformatie, zegt NAV-bestuurder Keimpe van der Heide. "Maar niet alleen de prijs is van belang. Telers hebben ook behoefte aan informatie over vraag, aanbod en hoeveel aardappelen er op voorraad liggen. De prijzen moeten deel uitmaken van een compleet systeem van markt- en prijsinformatie."

'Vergroting van transparantie markt'

Directeur Dick Zelhorst van Aviko Potato staat positief tegenover het initiatief. "Het voordeel is dat het de transparantie in de markt vergroot. Dat geldt zowel voor de daghandel als voor de lange termijn handel in fritesaardappelen. Dat is positief voor de hele sector."

Aviko is bereid de informatie over de transacties door te geven aan het prijzensysteem, zegt Zelhorst. "Maar er moet wel een goed controlesysteem komen om te waarborgen dat de informatie van alle partijen in het systeem correct en volledig is. Wij zijn voorzichtig positief over het initiatief, maar dit soort zaken moet eerst goed worden uitgewerkt."

Han van den Hoek, directeur Grondstofzaken bij aardappelverwerker McCain, stelt dat er al veel informatie over aardappelprijzen naar de regionale landbouwbeurzen gaat. "Dan is het nog maar een kleine stap naar een digitaal prijzeninformatiesysteem. De primaire sector heeft grote behoefte aan transparantie. Ons belang is beperkt, maar onder voorwaarden willen we hieraan meewerken. De transacties mogen niet traceerbaar zijn naar individuele bedrijven. En de informatie moet controleerbaar en betrouwbaar zijn."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  aart

  hoe transparanter de markt is, hoe moeilijker om een betere prijs te kunnen maken. dit domme plan werkt dus precies averechts en tekent de domheid van betrokkenen.

 • no-profile-image

  struikrover

  Ja Aart , dit is werkelijk om te huilen !!
  Nogal logisch dat de verwerkende industrie graag mee wil doen.
  Maar misschien gaat er bij die LTO-mannen nog ergens een lampje branden.
  Veel sterkte en wijsheid wens ik U.

 • no-profile-image

  gertje

  Als de vos passie preekt, boer...

Of registreer je om te kunnen reageren.