Home

Achtergrond 300 x bekeken

LTO Vastgoed positief over grondmarkt

De markt voor agrarisch vastgoed gaat eerder aantrekken dan inzakken. Dat zegt LTO Vastgoed op basis van diverse factoren.

”In een aantal regio’s lijken beleggers actiever te worden. Door de lage rente en weinig aantrekkelijke aandelenmarkt komt vastgoed als alternatief voor beleggen meer in beeld. Ook banken vinden de waardevaste grond aantrekkelijk. Ze geven vrij makkelijk financiering voor grond”, licht LTO Vastgoed toe.

Het lichte herstel van de melkprijs zorgt ervoor dat de belangstelling voor landbouwgrond vanuit de melkveehouderij aantrekt, terwijl voor akkerbouwers bij de doorgaande schaalvergroting goede kwaliteit grond ook gewild blijft, stelt de organisatie.

De huidige markt is desondanks rustig. Prijzen zijn vrijwel stabiel. Regionaal zijn het vooral overheidsaankopen die voor beweging op de markt zorgen.

Makelaarsorganisatie NVM bevestigt dat de stijgende melkprijs ertoe leidt dat veehouders zich weer oriënteren op de grondmarkt. ”Alleen goede percelen die aansluiten op de huiskavel worden direct gekocht”, zegt Jan Tjeerdsma van de NVM. Hij noemt de grondmarkt op dit moment nog redelijk stabiel. ”De overheid is zeer specifiek met de aankopen en kopen gronden voor een lager prijsniveau. Hierdoor zijn er minder bedrijfsverplaatsingen.”

”Beleggers kopen op beperkte schaal, ze willen de grond namelijk voor langere tijd aan boeren verpachten en dat lukt niet altijd”, aldus Tjeerdsma.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.