Home

Achtergrond 2243 x bekeken 4 reacties

Klanten en leveranciers Weyl vinden onderdak

Klanten en toeleveranciers van het failliete Weyl vinden nieuwe samenwerkingspartners. Dit wordt ruim drie weken na het faillissement van de Enschedese slachterij duidelijk.

McDonald’s koopt het rundvlees voor haar Nederlandse en voor een deel ook andere Big Macs voortaan in bij Vion, zo valt uit verschillende bronnen te vernemen. De vleesverwerker doet echter geen uitspraken over afnemers. Andere vleesinkopers hebben overeenkomsten afgesloten met andere diverse andere slachterijen.

Runderslachterij Waddenvlees in Dokkum heeft het aantal slachtingen flink opgevoerd als gevolg van de overkomst van veehandelaar Teus de Bruyn. Die leverde voorheen aan Weyl, maar is direct na het faillissement van de runderslachter een samenwerking aangegaan met Noordvee Trading, het bedrijf van Henk Visser.

Hoewel De Bruyn ook geraakt is door het faillissement van Weyl, heeft hij zelf in de handel geen schade nagelaten, stelt Visser. Waddenvlees zit momenteel op de maximale bezetting, waarbij het aandeel vlees dat voor eigen rekening wordt afgezet, is gestegen naar 67 à 75 procent, zegt Visser. Het bedrijf heeft er aardig wat afnemers bij gekregen. Een ander deel van het vlees gaat als karkas naar Vion. Slachterij Gosschalk, slachthuis Amsterdam, en Hilckmann in Nijmegen slachten de laatste weken eveneens meer runderen. Ook zij werken nu met handelaren die voorheen zaken deden met Weyl.

Niet alle handelaren zijn echter naar Nederlandse slachthuizen gegaan. Sommige hebben contacten gelegd met Duitse slachthuizen. Daar zitten bedrijven met hetzelfde probleem als de Nederlandse slachterijen. De afvoer van slachtkoeien uit de melkveehouderij is vrij klein. Het slachtvee is schaars. Dan zijn ook dieren uit Nederland welkom in Duitsland. Mede hierom verwachten mensen in de vleeswereld dat de koeienprijzen de komende tijd nog niet al te hard gaan dalen. Er blijft voldoende vraag naar rundvlees, als is het maar voor gehakt en snippers.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Terecht,we moeten zuinig zijn op deze slachterij in het Noorden

 • no-profile-image

  Demeter

  Mooi voor Waddenvlees, die jongens werken er hard voor om een eerlijk bedrijf te runnen, het is hun van harte gegund. Collega (melk)veehouders gun hun de handel, korte reistijden in het Noorden is in het belang van de (melk)veehouder niet alleen minder vervoerskosten maar ook voor de laatste reis van ons (afgemolken) vee.

 • no-profile-image

  analist

  Mooi voor Waddenvlees, feit is echter dat Waddenvlees zeer nauwe banden met Vion heeft.
  In de sector wordt zelfs beweerd dat "Tilburg Dokkum aanstuurt."

  In oost Nederland worden koeien verzameld en vervolgens wordt in de verzamelstal door de inkoper van Waddenvlees gesplitst voor bestemming Dokkum of Tilburg. Ook de in Tilburg geslachte koeien worden door Dokkum afgerekend. Er is dus sprake van meer dan zomaar een samenwerking.....

  Weyl is door ingrijpen van de bank failliet gegaan, juist toen het beter ging met het bedrijf.
  Het lijkt erop dat krachten achter de schermen (lees VION = BANK) zich zorgen begonnen te maken, iedereen dacht Weyl kiept vanzelf wel om. Nu het beter ging met het bedrijf en ze bleven concurreren heeft men op deze wijze ingegrepen. Het lijkt erop dat Vion hierop was voorbereid, daardoor kon Vion op zeer korte termijn het beste bod bij de curator doen. Teus de Bruyn heeft altijd lopen schelden op Vion, binnen een week zat hij Waddenvlees.

  Alles met elkaar lijkt het op een vooropgezet spelletje.

 • no-profile-image

  nuchter

  De een z'n dood...

Of registreer je om te kunnen reageren.