Home

Achtergrond 224 x bekeken

Investeer fors in een groene toekomst

Het agrifoodcluster is een belangrijke pijler van de Nederlandse economie. Dat betoogt WUR-voorzitter Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de raad van bestuur van Wageningen UR. Een nieuw kabinet moet hier dan ook prioriteit aan geven.

Het nieuwe kabinet moet het sociaal-economisch belang van de agrifood-sector goed borgen. Investeren in groen onderzoek en onderwijs is van belang om de mondiaal toonaangevende positie van onze grootste maaksector te handhaven en uit te bouwen. Daar hoort een krachtig en herkenbaar ministerie en een kernpositie in het kabinet bij.

Het agrifoodcluster is één van de mooiste visitekaartjes van Nederland. Dat bleek onlangs uit recent werk van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Nederland is de op een na grootste mondiale voedselexporteur. Rondom het agrifoodcluster is sprake van een moderne industriepolitiek die innovatie en ondernemerschap stimuleert.

Nieuwe ontwikkelingen uit het onderzoek worden snel en effectief vertaald in praktijktoepassingen, dankzij een nauwe samenwerking tussen onderzoeksinstellingen, overheid en bedrijfsleven, de zogeheten gouden driehoek. Geen ander systeem ter wereld produceert voedsel zo schoon en efficiënt. Dat wordt alleen maar belangrijker, want in de toekomst is er nog veel meer voedsel nodig, maar ook groene energie en duurzame chemie.

Bedrijven in het agrifooddomein zijn vaak te klein om zelfstandig al het noodzakelijke onderzoek te doen om de wereldtop te bereiken. Ze doen een sterk beroep op kennis die mede met overheidsfinanciën ontwikkeld is. Structureel investeren in voeding, voedselproductie en leefomgeving, en de verbinding daartussen, blijft noodzakelijk. Ook omdat samenleving en de markt eisen dat ons voedsel nog diervriendelijker, duurzamer en gezonder moet worden.

Het Nederlandse agrifood-cluster is bij uitstek geschikt deze uitdagingen het hoofd te bieden en wereldwijd de toon te zetten. Een investering in dit cluster is een investering in een groene en duurzame toekomst. De discussies over de herindeling van ministeries bieden kansen om door een logische en samenhangende clustering van beleidsdomeinen een krachtig en herkenbaar kernministerie voor dit domein vorm te geven. Dat kan de economische kracht en de internationale uitstraling van het agrifoodcluster verder versterken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.