Home

Achtergrond 458 x bekeken

IJsbergslateler heeft nog wat in te halen

Medewerkers van groentebedrijf Ursem-Zuurbier oogsten ijsbergsla op een perceel in de droogmakerij Schermer, net buiten Heerhugowaard.

Het bedrijf is na Hemelvaartsdag begonnen met de oogst. Vergeleken met vorig jaar is dat twee weken later en zo’n tien dagen later dan normaal. Met 30 tot 35 cent per bol zijn de prijzen redelijk, aldus Dolf Ursem, die zijn product naar tevredenheid afzet via The Greenery. "De prijs zou het hele seizoen zo moeten blijven. We hebben nog wat in te halen. Vorig jaar was slecht." Foto Wick Natzijl

In heel Nederland wordt volop campagne gevoerd voor de Tweede Kamerverkiezingen van komende woensdag, zo ook in de Overijsselse buurtschap Marle bij Hellendoorn. Voor veel boeren en tuinders blijkt de keuze ditmaal niet gemakkelijk. Er staat veel op het spel, onder meer de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, de toekomst van natuurontwikkeling en het voortbestaan van de nertsenhouderij. Veel partijen zijn echter lang niet altijd even duidelijk in wat zij precies willen. Daarbij zwaaien veel agrarische Kamerleden af. Foto Eric Brinkhorst

Asbestsaneerder Adriaan Sleijsters meet de bodemvochtigheid naast de stal van melkveehouderij De Wilde in Markelo. Op het melkveebedrijf lag erfverharding waarin asbest verwerkt was. De vochtigheidsgraad van de bodem heeft grote invloed op het vrijkomen van eventuele asbestvezels uit de bodem. "De bodemvochtigheid moet op 10 procent zitten", vertelt toezichthouder namens Arcadis, Martijn Hutterd. Bij deze bodemvochtigheid wordt de emissie van asbestvezels in de lucht sterk gereduceerd. Foto Ruben Meijerink

Een akkerbouwer in het Noord-Groningse Zijldijk benut het mooie weer om de bieten te schoffelen. Door de krachtige wind en de felle zon sterven de onkruidplantjes snel af. De bieten zijn nog klein voor de tijd van het jaar. Het is lange tijd koud geweest en ook is er weinig regen gevallen. Hier en daar worden gewassen alweer beregend. Over ruim twee weken is het de langste dag van het jaar. Dan hoort het perceel gesloten te zijn en raken de bladeren van de rijen elkaar. Dat zal dit jaar niet lukken op dit perceel. Foto Jannes Wiersema

Enkele aspergetelers kijken geïnteresseerd toe bij een demonstratie van de aspergesteekrobot in Ossendrecht. Foto Anton Dingemanse

Een boer in El Salvador probeert zijn varken te redden van de verdrinkingsdood. Hevige regenbuien hebben ertoe geleid dat een nabijgelegen rivier buiten de oevers is getreden, waardoor het land van de boer is ondergelopen. De regen is veroorzaakt door de tropische storm Agatha. Deze teistert het Midden-Amerikaanse land al sinds een week en heeft 95 procent van de wegen in El Salvador onder water gezet. Meer dan 10.000 inwoners van het land hebben huis en haard al moeten verlaten. Dinsdagochtend werd nog gerept van ruim 150 doden door Agatha in heel Centraal-Amerika, maar gisteren was het aantal verder gestegen naar minstens 184. Volgens de autoriteiten van de getroffen landen in Guatemala, Honduras en El Salvador worden nog ruim honderd personen vermist. De president van Guatemala, Alvaro Colom, verzocht woensdag opnieuw om internationale hulp. In zijn land vielen de meeste doden: zeker 155. De reeds toegezegde hulp stroomt langzamerhand het land binnen. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.