Home

Achtergrond 289 x bekeken

Hoogste noteringen tarwe en gerst in een jaar

De EU-noteringen voor voertarwe en voergerst hebben de hoogste stand bereikt in precies een jaar.

Dat komt doordat de oogst in de EU naar verwachting tegen gaat vallen.

Het productschap HPA noteert deze week voor voertarwe 146 euro per ton. Voergerst brengt franco 123 euro op. De graanprijzen zijn niet zo hoog geweest sinds half juni vorig jaar.

Een oorzaak van de prijsstijging is dat de export vanuit de EU goed loopt vanwege de lage koers van de euro. Daarnaast worden de oogstprognoses voor tarwe en gerst voortdurend verlaagd, constateert een woordvoerder van het productschap. "Waarschijnlijk zullen de voorraden iets krimpen. Maar de situatie is anders dan in 2007. Toen was er bij de start van het seizoen een kleine graanvoorraad. In 2008 en 2009 zijn recordopbrengsten gehaald waardoor er nu ruime voorraden zijn. Toch brengen de verlagingen van de oogstprognoses wel stemming in de markt."

Rabobank verlaagt oogstprognose

De Rabobank verlaagde vandaag oogstprognose voor tarwe. Dat hadden de wereldvoedselorganisatie FAO en de analysebureaus Stratégie Grains en International Grains Council eerder ook gedaan.

Coceral, de Europese organisatie van graanhandelaren, publiceerde vandaag eveneens een verlaagde oogstprognose voor de EU. Volgens Coceral oogst de EU dit jaar 283,7 miljoen ton graan. Dat is 3,7 miljoen ton minder dan in de vorige prognose werd geschat. De prognose is 10 miljoen ton lager dan de oogst van vorig jaar. De Franse tarweoogst valt tegen door droogte. In Midden-Europa krijgt het graan te veel regen.

Coceral verwacht een tarweoogst van 140 miljoen ton. Dat is 800.000 ton minder dan vorig jaar. De gerstproductie zakt 10,9 procent naar 55,3 miljoen ton. Telers hebben minder gerst ingezaaid vanwege de lage prijzen van afgelopen seizoen. Bovendien stopt Brussel volgend seizoen met de opkoop van gerst tegen een vaste interventieprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.