Home

Achtergrond 264 x bekeken

Handelsvoordelen in gevaar bij kinderarbeid

Op aandringen van demissionair minister Maxime Verhagen gaat Europa meer doen tegen landen waar kinderarbeid nog voorkomt.

De EU gaat kritischer kijken of zulke landen nog mogen blijven genieten van gunstige Europese invoertarieven. Ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 EU-landen stemden maandag bij beraad in met conclusies daarover. "Als kinderen katoen plukken in een land, moeten we kritisch kijken of de EU wel handelsvoordelen voor katoen uit dat land mag bieden'', aldus Verhagen.

Nog 215 miljoen kinderen in de wereld zijn noodgedwongen aan het werk, stelde Verhagen op gezag van de wereldarbeidsorganisatie ILO.
De EU gaat ook bedrijven aansporen om te ondernemen zonder kinderarbeid. Tegelijk wil de EU het onderwijs wil stimuleren in landen met kinderarbeid.

Verhagen lobbyt al jaren voor een strengere aanpak van kinderarbeid. "Bij mijn eerste gesprek hierover met de toenmalige EU-commissaris voor Handel werd het idee afgewimpeld. Ik ben buitengewoon blij dat ik dit als demissionair minister na de verkiezingen nog heb kunnen realiseren.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.