Home

Achtergrond 223 x bekeken 2 reacties

Handel: vertegenwoordiging in veilingbestuur noodzaak

Vertegenwoordigers van de handel zouden een plaats moeten krijgen in het bestuur van bloemenveiling FloraHolland.

Dat bepleit voorzitter Herman de Boon van de VGB, de brancheorganisatie van de sierteelthandel. De Boon ziet in een FloraHolland met meer directe invloed van de handel een sterke sectorale belangenbehartiger.

"De handel heeft in feite helemaal geen inbreng op centraal niveau. Decentraal spreekt de handel via commissies over misschien wel 160 items. Helaas merkt de handel dat wat decentraal wordt afgesproken, soms centraal niet wordt opgevolgd in beleid."

Met de fusie tussen de bloemenveiling Aalsmeer en FloraHolland is volgens De Boon een partij ontstaan die, als puntje bij paaltje komt, de sector in belangrijke mate kan dicteren. Waar eerst werd aangegeven dat de veilingen onderling zouden blijven concurreren, werd daar al snel van afgeweken.

"In de praktijk geldt: zij bepalen, en de handel krijgt de kans tegen te sputteren. De vraag is: ben je concurrent of partner. Door beter en op centraal niveau samen te werken kan de sector meer verdienen. De handel snapt dat de bloemenveiling horizontaal is uitgeïntegreerd, er valt geen veiling meer op te eten, dus is het tijd voor verticale integratie."

Wanneer FloraHolland verticaal de markt in wil, is dit volgens De Boon onverstandig. Uitbreiding van het dienstenpakket is volgens FloraHolland wel begrijpelijk. "Het zou beter zijn om van FloraHolland een sectorale belangenbehartiger te maken. Dan is onze inbreng wel noodzakelijk." Dat de handel daadwerkelijk een bestuurszetel krijgt, betwijfeld De Boon.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Rode Tomaat

  Geef ze een vinger en ze pakken je hele hand. En als het moet de andere hand ook nog.

 • no-profile-image

  rick

  Zou een goed signaal zijn..!

  Nu de angst regeert in de markt...
  Er is 1 woord wat belangrijk is....
  En dat is vertrouwen..
  De krachten bundelen verticaal in de keten is de enige manier...
  ipv horizontaal...
  Als je van buiten naar binnen kijkt in ons veilingsysteem gaan al je haren overeind staan en is er heel veel werk aan de winkel..

Of registreer je om te kunnen reageren.