Home

Achtergrond 376 x bekeken 13 reacties

Haïtiaanse boeren willen zaden Monsanto niet

De 475 ton zaden die Monsanto geeft aan het Haïtiaanse ministerie van landbouw zijn genetisch gemodificeerd en dus een "vergiftigd geschenk".

Dat zegt Chavannes Jean Baptiste van de boerenorganisatie La Via Campesina, die de zaden het liefst met eigen handen zegt te willen verbranden.

De 475 ton zaden zijn volgens Monsanto bedoeld om geruïneerde Haïtiaanse keuterboeren een nieuwe start te laten maken. Het zou gaan om conventionele mais- en groentezaden. Het zijn wel hybriden: ze kunnen niet worden vermeerderd.

De zending is in werkelijkheid een Trojaans Paard, aldus Baptiste. Monsanto wil volgens hem genetische modificatie in Haïti normaliseren. Baptiste is voorzitter van de Haïtiaanse afdeling van de internationale belangenorganisatie voor kleinschalig opererende boeren.

"Het is een nieuwe aardverschuiving waartegen we moeten vechten." De aardbeving op 12 januari doodde in het Caribische land mogelijk 300.000 mensen en verwondde nog eens 500.000 mensen. Baptiste ziet in de actie van Monsanto bewijs dat Haïti gebukt blijft gaan onder imperialisme, vroeger vooral uit Frankrijk en Spanje, en tegenwoordig uit de VS.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert

  Heel ondernemend en verstandig van Baptiste om die maffia praktijk tegen te houden.Het is een zeer vuile streek om zogenaamd te helpen en op die manier het hele land vast zetten qua export en gevaarlijke kruis bestuiving met andere lokale teelten.Hier moet de EU zich ook maar eens over uitspreken en van leren en hard tegen optreden
  Groeten

 • no-profile-image

  Bert

  Hendrik Rietman.Klopt de hybriden hebben ook kiem krachtig zaad maar nakomeling bijna altijd slechter.Maar als je op natuurlijke kruising f1 maakt is heel wat anders dan als men hand matig dna en die dingen zelf gaat veranderen.er veranderd meer dan zichtbaar is en daar zit de gevaarlijke steek.dat kan uitlopen op een totaal andere plant en gedraging met andere planten en virussen en bacteriën.daar zit de pijn.Er is van hele genetica nog heel weinig bekend.er zit meer achter dan we weten.En dat monsantie via via zaad vuil binnen eu laat komen om zo de drempel weg te halen is niet iets wat gewoon goed gekeurd kan worden.dat is dwang speelt met hele mensheid
  Groeten

 • no-profile-image

  hans de zwart

  @ Hendrik Rietman...

  Mijn vermoeden is dat u mijn reactie onjuist hebt opgepikt.
  Ik ben VOOR verbranding van de monsanto-zaden. Niets heeft mij kunnen overtuigen van goede bedoelingen van monsanto anders dan winstbejag en honger naar macht.

  Niet voor niets dat ik deze naam volledig in kleine letters neerzet...

 • no-profile-image

  Han

  Bert de EU zal zich niet uitspreken over dit onderwerp. Ze denken er over om het probleem op de nationale bordjes te leggen en ieder land voor zich laten beslissen wat het wil. Het lijkt dat de politiek onmachtig is om het tij van deze nieuwe machthebbers te keren. Alleen deze kleintjes durven nog zaken te weigeren en een weg te kiezen. (zolang het nog kan)

 • no-profile-image

  Hendrik Rietman

  @Bert Als de gift bestaan had uit RoundupReady Maïs en Bt-Brinjal inclusief bijbehorende Roundup, dan was mijn reactie tegenovergesteld geweest. Als ik het goed heb gaat het hier juist om GGO-vrije planten welke in samenspraak met allerlei organisaties geselecteerd zijn op eigenschappen waardoor ze goed presteren in Haïti.
  Het leuke van F1 hybriden bestaat er uit dat er geen kwekersrecht over geheven kan worden als je het vermeerderd, aanngezien de nakomelingen niet uniform en stabiel zijn. Monsanto heeft er dus 0,0 profijt van.
  @Hans Volgens mij leg je de vinger op de goede plek, hoe meer zaad er belangeloos heen gaat, hoe beter Haïti er uit zal komen.
  *** Om aan te geven hoe noodzakelijk dit soort hulp is, is dit artikeltje illustratief: http://is.gd/cDETe . Het kan namelijk gewoon niet uit om te boeren in dergelijke landen; gesubsidieerde export, in dit geval vanuit de VS zorgt ervoor dat de lokale producten stukken duurder zijn/worden. Boeren kan in zo'n geval gewoon niet meer uit. Een overvloed van goed uitgangsmateriaal+ langjarige begeleiding kan deze vicieuze cirkel doorbreken.
  Het zijn uiteindelijk die Haïtiaanse boeren die het er weer boven op moeten komen. Met óf zonder Monsanto's gift. Zij moeten het uiteindelijk beslissen.

 • no-profile-image

  Patrick

  Leuke aanvulling, Haïtiaanse boeren verbranden zaad Monsanto, http://www.mo.be/index.php?id=63&tx_uwnews_pi2[art_id]=28950&cHash=4a3200eaa6

  Er staat een zeer goede opmerking in waar onze 'geweldige', 'liefdevolle', 'visionaïre' 'zeer zeker niet corrupte' LTO, CDA, WUR, VVD, NVV, voermaffia, nog heel veel van kan leren, en ze zouden het schaamrood op hun kaken moeten hebben met het besef dat ze als zogenaamd 'volwassenen' zich gedragen als ZEER onverantwoordelijke kinderen, zeer, zeer onverantwoordelijk. Uitspraak van een echte boerenleider == "Zaden staan voor een soort recht op leven", zegt boerenleider Chavannes Jean-Baptiste. "Daarom hebben we een probleem met Monsanto en andere multinationals die zaden verkopen. Zaad en water behoort tot het gezamenlijke erfgoed van de mensheid."

 • no-profile-image

  Hendrik Rietman

  Monsanto valt veel aan te rekenen en ze hebben de naam, omvang én gedrag dat hoort bij een monopolist.
  Echter op het gebied van ontwikkelingshulp kan je ze weinig aanrekenen. Te meer, ze steken de handen in het vuur, wetende dat er een enorme giftige publiciteitsgolf vanuit de "zolderkamer NGO's" (stichtingen die verhalen verzinnen en via de media rondlaten cirkelen, waar bovenstaand verhaal ook aan gelieërd lijkt te zijn.) zal komen. Respect.
  Een ander beeld komt naar voren als je volgend bericht leest: http://www.biofortified.org/2010/06/hybrids-in-haiti/ .
  Het is inderdaad waar dat hybriden an sich alleen in het eerste jaar de hoogste productie hebben. Dat ze echter niet vermeerderd kunnen worden is echt pertinente onzin. In werkelijkheid zijn F1 hybriden gewassen die uit twee ouderlijnen voortkomen die voor alle eigenschappen homozygoot zijn. Door 2 van zulke lijnen te kruisen krijg je een F1-hybride waarin heel veel eigenschappen gecombineerd worden en haast altijd beter presteren als de ouderlijnen, In iedergeval bij maïs (zie het plaatje op de website.) F2 hybriden, nakomelingen van de F1 hybride, zullen slechter presteren, echter in het geval van Haïti, dat op dit moment niet exporteert, lijkt mij dat geen probleem.
  Deze donatie biedt zelfs kansen! Samen met boerenorganisaties kunnen boeren F1 veredelingsprogramma's opzetten door met de nakomelingen van de F1 hybriden inteelt lijnen te creëren. Door dit slim aan te pakken kan, door te combineren met lokale rassen (wat ook vaak al inteelt lijnen zijn?!), kunnen superieure rassen ontwikkeld worden. Uiteindelijk zal blijken dat juist de input van deze nieuwe genenpool Haïti weer langzaam uit het dal omhoog klinkt. We moeten kritisch op Monsanto zijn daar waar het monopolies aangaat maar zeker niet als het om GGO-vrije! voedselhulp gaat. Bedenk wel dat we hier in Nederland puur F1-hybriden verbouwen van maïs. Als mensen niet geloven dat F1 hybriden geen kiemkrachtig zaad voort kan brengen, dan heb ik nog een zakje zaad in de aanbieding...

 • no-profile-image

  Patrick

  This inderdaad een geweldige gift. Het is zeer compassievol van Monsanto om dat te doen. Als ze zo doorgaan zal de katholieke kerk ze wel heilig gaan verklaren. Misschien dat ik ze voor ga dragen voor de nobel prijs van vrede en compassie. Ze stellen nooit voorwaarden, ze hebben geen eigen agenda, marktpositie vinden ze gelukkig ook niet belangrijk. Nee, de boeren in Haitie moeten hun handen dichtknijpen van geluk. Spontane vreugdedansen zullen er ontstaan, Monsanto de gulle gever......

 • no-profile-image

  Angelique

  Terecht dat de Haïtianen dat niet willen... er word wel veel misbruik van rotte situaties gemaakt om deze slechte zaden te slijten.

 • no-profile-image

  Han

  Het zou goed zijn als we Baptiste steunen in zijn actie tegen gewassen die geen nateelt meer mogelijk maken. Hij en dat zou met hem iedere boer moeten willen geen afhankelijkheid van de chemische industrie.

 • no-profile-image

  Bert

  Ze moeten maar eens naar de Chineese rijst boeren gaan kijken. welke ellende daar Monsanto zaden hebben klaar gemaakt voor de teelt.Maar ja we kunnen zeggen wat we willen.Dit soort bedrijven hebben geld en mensen om iedereen inslaap te lullen.en straks kan weer de kleine de hele gevolgen verongelukken.Zo lang er zo weinig bekend is van het schepper spelen mag er alleen in laboratorium mee gespeeld worden
  Groeten

 • no-profile-image

  hans de zwart

  hier krijg ik het warm van, wat een moedig reageren. Ik wens dat dit door de biologisch duurzame kant wordt opgepikt met een biologisch duurzame schenking van net zo'n omvang.

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Hoewel ik absoluut geen fan ben van Monsanto, vind ik dit toch wel een goed gebaar van hen. En het feit dat het zaden zijn van hybriden doet daar niks aan af. Er is amper nog zaad in de handel wat niet hybride is en zoals al eerder opgemerkt, de nakomelingen van dat zaad heeft echt wel kiemkracht. Het artikel is daarvoor m.i. ook tamelijk misleidend. En laten we wel wezen, het is toch veel beter dat mensen in Haiti en andere onwikkelingslanden zelf hun voedsel verbouwen in plaats van te leven van directe voedselhulp.Met deze gift krijgen ze een mooie start en kunnen ze op die voet verder. Ook al zouden ze in de toekomst voor het betere hybride zaad moeten betalen, so what, doet toch iedereen???

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.