Home

Achtergrond 260 x bekeken

HZPC betaalt 23,10 euro voor pootgoedoogst 2009

Handelshuis HZPC betaalt €23,10 per 100 kilo pootaardappelen over de oogst van vorig jaar. De definitieve prijs valt €2,60 hoger uit dan de prognoseprijs.

Het is nooit voorgekomen dat het verschil tussen de prognoseprijs en de definitieve prijs zo groot is, zegt financieel manager Jan Hoogenboom van HZPC. "De prognoseprijs is vastgesteld in februari. Toen was de markt onzeker. Door het slechte weer in Zuid-Europa zijn daar minder aardappelen gepoot. De matige prijzen van consumptieaardappelen drukten de prijs van pootaardappelen. En het voorjaar was later door het koude weer. Het was lastig inschatten wat we nog aan pootgoed zouden verkopen."

De verkoop van pootgoed is vooral in april meegevallen. Daardoor heeft HZPC meer aardappelen als pootgoed kunnen verkopen. Bij verkoop op de consumptiemarkt brengen de aardappelen minder geld op.

De definitieve prijs is de gemiddelde prijs over alle rassen voor klasse E maat 28/55, exclusief btw en vóór de afdracht van kwekersrecht. De prijzen zijn vastgesteld volgens het egalisatiesysteem van HZPC. De prijs per ras wordt vastgesteld aan de hand van de gemiddelde financiële opbrengst per hectare. Als een ras erg veel of erg weinig opbrengt valt het buiten de egalisatie. Het ras Spunta viel aan de bovenkant uit de egalisatie, het ras Desirée aan de onderkant. De marktprijs die Spunta opbracht is voor 5 procent afgeroomd ten behoeve van andere rassen in de pool. Desirée is voor 10 procent ondersteund uit de pool vanwege een te lage prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.