Home

Achtergrond 245 x bekeken

Grote tarwe-order voor Duitsland

Saoedi Arabië koopt 880.000 ton tarwe in Duitsland.

De order maakt deel uit van een tender van 990.000 ton tarwe, die Saoedi Arabië heeft uitgeschreven. De resterende 110.000 ton tarwe koopt het land in Canada. De tarwe moet geleverd worden tussen oktober dit jaar en april 2011. Het is één van de grootste tarwetenders geweest op de wereldmarkt dit jaar.

De Grain Silos and Flour Mills, het staatsbedrijf in Saoedi Arabië dat de tarwetender heeft uitgeschreven, betaalt een relatief lage prijs voor de tarwe, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. "De grootte van de order geeft aan dat de koper geen grote prijsdaling meer verwacht dit seizoen. De lage prijs waarvoor Duitsland heeft ingeschreven op de tender is mogelijk door de lagere koers van de euro. De grote order duwt de tarweprijs in Duitsland deze week omhoog. Ook de Franse tarweprijs stijgt daardoor iets."

De Amerikanen zijn teleurgesteld dat de order aan hun neus voorbij gaat, constateert de woordvoerder. "Maar de EU heeft als voordeel dat de transportafstand kleiner is. Bovendien kunnen de landen rond de Zwarte Zee nauwelijks nog graan leveren omdat hun gemakkelijk bereikbare voorraden op zijn."

Of registreer je om te kunnen reageren.