Home

Achtergrond 236 x bekeken

Gesprekken Belgische veilingen stilgelegd

Belgische veilingen hebben gesprekken over verdere samenwerking bij de verkoop van groente stilgelegd.

Daarmee komt er voorlopig geen verdere integratie van de verkoopsystemen klok en bemiddeling. De zes Belgische veilingen REO, Profruco, Brava, Hoogstraten, LTV en Mechelse Veilingen werken al samen via simultaan veilen en bij bemiddeling. Lava voert de bemiddeling uit in opdracht van de veilingen, maar directeur Maarten de Moor ziet mogelijkheden dit verder te centraliseren door bijvoorbeeld te bemiddelen vanuit één account in plaats accounts van afzonderlijke veilingen. Ook neemt het simultaan veilen nog niet alle concurrentie weg. Op de veilingtribunes met de grootste klanten worden de beste prijzen afgedrukt. Dat lokt onderling concurrentie uit. Wat de precieze voorstellen waren voor de samenwerkingsgesprekken wil De Moor niet zeggen.

Het mislukken van de verdere integratie heeft niet één duidelijke oorzaak, stelt De Moor. Zo lijken commerciële politieken van veilingen moeilijk te combineren. "Het is ook een moeilijk jaar geweest en daar evalueren partijen nog op." Ook spelen regionale gevoeligheden een rol. Daarom is besloten het systeem van nationale productgroepen uit te bouwen om telers van de verschillende veilingen in gesprek te laten komen. "Het is een betere manier om lokale problemen te bespreken, de gesprekken zijn dus niet helemaal stilgevallen."

Of registreer je om te kunnen reageren.