Home

Achtergrond 182 x bekeken

Gelderland debatteert over bezuinigingen

Provinciale Staten van Gelderland debatteren woensdag al de hele dag over bezuinigingsmaatregelen.

Veel partijen vinden de voorgestelde bezuiniging van 58 miljoen euro te ver gaan, bleek tijdens de vergadering.

Het provinciebestuur wil 58 miljoen euro besparen, onder meer op sociale voorzieningen en bijdragen aan maatschappelijke organisaties. Gelderland wil de sociale zorg aan gemeenten overlaten. De bezuiniging is volgens Gedeputeerde Staten nodig omdat de provincie minder geld van de rijksoverheid ontvangt.

Veel partijen, waaronder de coalitiepartijen CDA en PvdA, vinden de besparingsvoorstellen te ver gaan. Oppositiepartijen betitelen de bezuinigingen als asociaal. Ze wijzen erop dat de provincie Gelderland de rijkste provincie van Nederland is, onder meer door de verkoop van energiebedrijf Nuon.

Gelderland streek bij de verkoop van Nuon aan het Zweedse Vattenfall ruim 4 miljard euro op. Dat geld wil de provincie op een spaarrekening zetten, om met de rente projecten te financieren. Het provinciebestuur bestrijdt dat de bezuinigingen asociaal zijn en wijst erop dat Gelderland nog steeds veel geld uittrekt voor sociale voorzieningen.

De voorbije weken protesteerden diverse organisaties en instellingen al tegen de provinciale plannen. Het ging daarbij om instellingen die afhankelijk zijn van subsidies van de provincie Gelderland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.