Home

Achtergrond 217 x bekeken 3 reacties

Geen landbouwkandidaten met voorkeur-stemmen

Er zijn geen landbouwkandidaten, die via voorkeurstemmen alsnog zitting nemen in de nieuwe Tweede Kamer.

Dat blijkt uit de officiële uitslag, die de Kiesraad vanmiddag heeft gepresenteerd.

CDA-tuinbouwwoordvoerder Jan Mastwijk had bijvoorbeeld via een persoonlijke campagne nog geprobeerd in de Kamer te komen. Hij vergaarde uiteindelijk 4.653 stemmen, bij lange na niet genoeg voor een voorkeurzetel. Hiervoor waren 15.694 stemmen nodig (een kwart van de kiesdeler).

Ook andere CDA-kandidaten zoals varkenshouder Jaco Geurts (2.276) en de huidige Kamerleden Rikus Jager (2.055) en Hein Pieper (1.570) haalden te weinig stemmen om alsnog in de Kamer te komen. Dat gold ook voor Ernst Cramer van de Christenunie (1.178).

Van de landbouwwoordvoerders haalde Joop Atsma (CDA) verreweg de meeste stemmen, 22.003, maar Atsma stond 7de op de lijst waardoor hij niet afhankelijk was van voorkeurstemmen. Atsma haalde ruim vier keer zoveel stemmen als LNV-minister Gerda Verburg (5.166).

Bij de Partij voor de Dieren haalde nummer twee Esther Ouwehand 12.713 stemmen, aanzienlijk minder dan lijsttrekker Marianne Thieme (98.591).

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Student

  Kom kom boerderij, dit is getuige van slechte journalistiek! Kijk ook even wat er gebeurt is met de agrarisch gezinde VVD'ers! Janneke en Helma mogen jullie niet vergeten. VVD staat voor een beter landbouw dan CDA momenteel..

 • no-profile-image

  Martin

  Dit is wel ietwat kortzichtig. Voor de journalistiek zou 't beter zijn als alle resultaten van de voorkeursstemmen (in dit geval agrarisch) bekend werden gemaakt per partij.

 • no-profile-image

  j.p.

  kun jij mij dat even uitleggen student. Het is mij nl. nog niet helemaal duidelijk wat de vvd nu eigenlijk wil!! Waar halen ze al die miljarden?? Ik hoop er het beste van maar vindt het toch akelig dat we zoveel agrarische mensen gaan missen in Den Haag! We zullen zien.

Of registreer je om te kunnen reageren.