Home

Achtergrond 260 x bekeken 1 reactie

GD: blauwtongvaccinatie beschermt koe én kalf

Vaccinatie van koeien tegen blauwtong type 8 (BTV-8) beschermt niet alleen de koe, maar ook het kalf dat de koe draagt.

Bij niet-vaccineren van de koe is de kans op overdracht van de ziekte van koe op kalf groter dan 20 procent.

Dit blijkt uit onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren in opdracht van het Productschap Zuivel (PZ). Voor het onderzoek volgde de dienst 1.175 koeien op 25 bedrijven. Daarvan waren er vijftien van niet-vaccineerders en tien van boeren die wel vaccineerden.
Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat de kans op overdracht van koe op kalf in de tweede helft van de dracht 15,5 keer groter is dan gedurende de eerste helft van de dracht. Veel bevindingen van de GD ondersteunen eerder getrokken conclusies.

De economische gevolgen van een blauwtongbesmetting voor melkgevende koeien zijn volgens het onderzoek vrij beperkt. Een verlaging van de melkgift doet zich blijkens de resultaten vooral voor tijdens de 30 dagen durende incubatieperiode van een besmetting met BTV-8.
De verliezen worden geraamd op 2 kilo melk per dag gedurende dertig dagen. Dat komt neer op 7 euro per koe. Als daar ook nog de kosten van een hoger celgetal in de melk bij worden gerekend, bedragen de totale verliezen per koe 16 euro.

Bekend is dat met BTV-8 besmette koeien minder snel drachtig worden, maar een extra risico op abortus of doodgeboren kalveren is niet aangetoond.

Dichthouden toegang voergang

Een opvallende uitkomst is dat het ’s nachts dichthouden van de toegang tot de voergang goed helpt tegen besmetting met BTV-8. Vaccinatie is echter de beste voorzorgsmaatregel, concludeert het GD. In 2007, toen nog niet of nauwelijks werd gevaccineerd, stak één besmet rund gemiddeld 1,4 anderen runderen aan.

In 2008, toen 80 procent van de rundveestapel was gevaccineerd, stak een besmet dier nog gemiddeld 0,3 andere aan. Toen doofde de epidemie dus uit. Om die situatie in stand te houden, moet echter wel gevaccineerd blijven worden, anders stijgt het weer.

Eén reactie

  • no-profile-image

    koeienboer

    En waarom mogen koeien snachts niet meer vreten?

Of registreer je om te kunnen reageren.