Home

Achtergrond 425 x bekeken 2 reacties

Fraudeurs hebben greep op champignonsector

De invloed van champignonbedrijven met illegale arbeid neemt toe.

Dit komt doordat ze met lagere kosten stoppers overnemen. Het aantal fraudegevallen stijgt daardoor.

Dat concluderen overheidsdiensten na een gericht sectoronderzoek in de branche via een interventieteam. Bij gerichte controles op 98 verdachte champignonbedrijven is veel fraude geconstateerd. Zo is op bijna één op de drie bedrijven sprake van illegale arbeid. In de glastuinbouw in het Westland, een andere probleemsector, ligt het percentage op 22 procent.

De controles zijn uitgevoerd in Noord-Limburg, Oost-Brabant en Zuid-Gelderland door het Interventieteam Champignons, een samenwerkingsverband van Arbeidsinspectie, Fiod en Belastingdienst.

Volgens een woordvoerder van de inspectie zijn verschillende constructies aangetroffen. In één geval ging het om de zogenaamde Polenconstructie, waarbij de pluk was uitbesteed aan een Pools uitzendbureau die Polen liet werken voor Poolse arbeidsvoorwaarden. Ook trof de inspectie een schijn-zzp-constructie aan en overtredingen van de regelgeving voor klussen, de E-101 constructie. Hierdoor waren Bulgaren in dienst zonder werkvergunning.

Verder trof de inspectiedienst belastingontduiking aan en werd personeel onderbetaald. Volgens de Arbeidsinspectie ging het vooral om bedrijven die geen lid van LTO waren.

De landelijke vakgroep paddenstoelen van de Land- en Tuinbouworganisatie LTO erkent dat door illegale constructies sprake is van oneerlijke concurrentie. LTO wil dat de overheid duidelijkheid schept over uitbesteding van arbeid. Bedrijven kiezen daarvoor om in de huidige slechte arbeidsmarkt kosten te besparen. De sector heeft overigens geen cao af kunnen sluiten, vanwege onduidelijkheid over uitbestedingsconstructies.

De overheidsdiensten Fiod, Arbeidsinspectie en Belastingdienst zetten het interventieteam voor de champignonsector voort. Daarmee erkennen de diensten dat de branche een probleemsector is.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ondernemer

  hehe ,dat wisten we nog niet !
  Is dit nou kleine of grote criminaliteit ?
  Voor de kweker is het groooot geld natuurlijk

 • no-profile-image

  k kweker

  Ik lees net een mooi bericht op agf.nl
  Als ik op deze site de archieven raadpleeg,dan kom ik berichten tegen van we moeten bundelen,nu ben ik zelf ook op deze bijeenkomsten geweest,en mijn inziens zitten er in deze comite's en wie hebben er hier het hoogste woord ?juist ja enkele kwekers waar ze het hier over hebben,was of is het de bedoeling dat de mallafide de bonafide proberen over te halen om ook mee te doen aan deze praktijken ? Alle handelaren vertellen ook zo mooi dat ze deze partijen champignons niet kopen.... je ziet ze alle deuren langs gaan,als ze maar goedkoper zijn dan de contract partijen.
  Gaan we handen wassen in onschuld of gaan we strepen trekken ?

Of registreer je om te kunnen reageren.