Home

Achtergrond 517 x bekeken

Forse energiebesparing in opslag bollen

Een besparing van 70 tot 80 procent kan in de bewaring van bloembollen worden gerealiseerd door energiebesparende maatregelen te combineren.

Dat blijkt uit het langdurige project State of the Art bewaren van bloembollen dat onderzoeksinstantie PPO, onderdeel van Wageningen UR, uitvoert. Financiers zijn de partijen die deel uitmaken van de MeerJarenAfspraak Energie (MJA-e) Bloembollen.

Wetenschappelijk onderzoeker Henk Gude gaf gisteren met collega-onderzoeker Jeroen Wildschut een toelichting op de open dag duurzame bollenteelt op bloembollenkwekerij Wessels in Julianadorp. ”Het is heel interessant voor telers om hier aan mee te doen.”

Ethyleengestuurde ventilatie, het gebruik van frequentieregelaars, een afgeronde uitblaasopening en een zonnedak blijken in praktijk tot die besparing te leiden. ”Het mooie is dat telers dit zelf aantonen. Wij werken in het project met hen samen.”

Telers ventileren om ethyleen als gevolg van zuur uit de bewaring te blazen. ”Mede daardoor is een teler jaarlijks zo’n 50.000 tot 70.000 euro kwijt aan energie”, zegt Gude. ”Met ons onderzoek laten we zien dat daar heel veel van af kan, zonder schade aan te richten aan bollen. Het blijkt namelijk dat de kwaliteit van bollen niets te lijden heeft van energiebesparende maatregelen.”

Aan elke maatregel hangt een ander prijskaartje. De frequentieregelaar begint echt door te dringen in de bollensector, merkt Gude. ”Dit is een elektronisch instrument dat ervoor zorgt dat er heel veel wordt bespaard als minder lucht door de cellen wordt geblazen. Het is moeilijk voor te stellen, maar 20 procent minder lucht blijkt al de helft aan energieverbruik te schelen. De ethyleenmeter die zorgt dat niet meer lucht wordt ververst dan nodig, is met een prijs van 7.000 euro per cel een stuk duurder en daardoor minder in trek.”

Aanpassingen aan de bewaarwand kost de teler vooral tijd; de teler kan met wat zagen en verspijkeren zelf zorgen voor een betere luchtverdeling. ”50 procent besparing van elektriciteit”, weet Gude.

Of registreer je om te kunnen reageren.