Home

Achtergrond 402 x bekeken 20 reacties

Expert: meer koude winters in Europa en VS

Nederland en de rest van Europa moeten er rekening mee houden dat de afgelopen koude winter met veel sneeuw geen uitzondering zal blijken te zijn.

Ook het oosten van Azië en de Verenigde Staten kunnen koudere, vochtige en sneeuwrijke winters verwachten. Dat heeft James Overland van het Amerikaanse KNMI gisteren gezegd.

Volgens Overland beïnvloedt het warmere klimaat op de Noordpool die het gevolg van de klimaatverandering is, de luchtdruk in dat gebied. Daardoor verandert de windrichting zodanig dat aangrenzende delen van de aarde koeler worden. "Koude winters met veel sneeuw zullen eerder regel dan uitzondering worden'', voorspelde Overland tijdens een wetenschappelijk congres over het poolgebied in Oslo. Volgens hem was de buitengewoon koude winter van 2010 in de gematigde zones van het noordelijk halfrond het gevolg van unieke natuurlijke processen in het Noordpoolgebied.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hans

  Geweldig koude winters , dan moet je vooral een waterschap hebben die de sluisdeuren wagenwijd open zetten om de overtollige water af te voeren zoals de laatste paar jaar hier in friesland is gebeurd . Overal kon men schaatsen maar in friesland niet omdat er in het bestuur van het waterschap geen schaats lief hebber zit. Afvoer van water was belangrijker

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Over prietpraat gesproken!

 • no-profile-image

  gert

  Gauw weer een klimaatconferentie over de opwarming van de aarde houden , met al die nepdeskundigen die er weer een snoepreisje van maken op kosten van de overheid

 • no-profile-image

  geen boer

  Iedereen de de wereld bereist weet dat het milieu in de kapitalistische vrije markt economieën het schoonst is en de meeste aandacht krijgt. Is ook logisch, zonder geld blijven idealen slechts idealen, nooit werkelijkheid. Daarom heeft de kiezer over rechts gestemd dit keer, die realiseert zich dat consequent meer geld uitgeven dan er binnenkomt gewoon niet goed blijft gaan.

 • no-profile-image

  Patrick

  @Exact, ik ben het met je eens dat het ook een posieve kant is, en leidt naar verandering en zo invulling van de wereld.
  Maar het zal toch moeten gebeuren door verandering, discussie, commotie en keuzes.
  Cynisch is ook een gezonde eigenschap, maar ik kijk wel naar 'mijn' gewenste resultaat/trend/beweging ongeacht of het een fabeltje is of leugen.
  Want leugens en fabeltjes zullen er altijd zijn en komen. Soms laat ik ze zoals ze zijn en in tijd zijn ze wel uitgewerkt.
  Maar de trend van de laatste 50 jaar is wel meer verantwoordelijkheid voor de planeet. En zeker is het aantal bewoners een grote zorg, groter is de uiteindelijke zorg van uitputting van fossiele brandstoffen, terwijl wind en zonne energie niet goed/genoeg zal gaan voldoen. Ik hoop op kernfusie op termijn. Dus belangrijk dat daar over nagedacht wordt, maar belangrijker is de invulling van de wereld zonder de huidige power play, de hedgefunge heeft meer geld dan welke centrale bank dan ook. Zij zijn het die globalisering willen en geo-politiek powerplay voor eigen gewin van kleine groepen mensen, en dus uitbuiting van culturen, landen en grondstoffen. Als IMF je als land wil helpen is dat niet omdat ze je aardig vinden, je krijgt geld als je je natuurlijke grondstoffen ter beschikking stelt, en je dus je ziel als land verkocht hebt aan internationale multinationals en financiële groepen. Als dat niet veranderd is er nooit een verantwoordelijksniveau aanwezig voor 3,6 en 9 of 15 miljard mensen. Juist die powerplay moet er eerst uit. En juist die power play zie je gespiegeld in CDA en VVD politici, multinationals en LTO. Kijk naar gentech, geen enkel NMA of CBL zal marktposities toestaan op interne markten, maar op groter niveau hoor je ze niet. Minder bewoners op de planeet is niet de enige oplossing, het zal wel een resultaat worden als die andere verantwoordelijkheden eerst worden ingevuld, voor landen/cultuur en grondstoffen, water etc. Uiteindelijk zullen burgers en boeren een pact moeten vormen, aangezien het meeste geld het beste bij deze lagen kunnen blijven ipv in alle tussenlagen erboven, van pluche bekleders. Bestuurders heb je nodig, maar niet te veel en zeker niet de huidige kliek. De boeren als sector zullen nog jaren onder 'vuur' liggen, mede omdat de eigen sector multinational gestuurd is en zij gewoon een goedkope grondstof willen . De boeren zijn een melkkoe van elke industrie geworden, komende jaren zullen vaccinaties voorgesteld worden mbt alle dieren en soorten. Want hoe makkelijker is het voor pharma bedrijven om vaccinaties te verkopen als ze de nood aangestuurd hebben. Ormel van de CDA verwacht ik dat hij de multinational voortrekker zal zijn, hij begon al met statement we moeten Q koorts uitroeien, wacht maar af hoe zijn oplossingen zullen zijn. De boeren moeten echt blij zijn dat CDA is gehalveerd, ook al heb je het altijd gestemd. In de CDA zouden mensen moeten komen met een hoog verantwoordelijks niveau ipv de huidige 'aardige' mensen, die alleen bezig zijn met hun ego en hoe ze een baantje krijgen in Brussel of een multinational. Vergeet ook niet dat het spel voor de schermen gaat over links en rechts en verdeel en heers, maar achter de schermen is dat verschil niet aanwezig en zijn de agenda's soms het zelfde.

 • no-profile-image

  De Profeet

  Ja en ik voorspel winderige natte broekhoest na een bord bruune bonen.

 • no-profile-image

  Theo

  O,ja en zouden we in 2000-2010 in Nederland geen bossen meer over hebben door de uitstoot van amoniak ,dat zeiden de deskundige in 1975 (was er zelf bij)
  Het probleem is dat veel personen die wat gestudeerd hebben zich deskundige noemen en eigenlijk pas deskundig zijn tegen de leeftijd 80 jaar omdat dan onder tussen veel varianten voor bij gekomen zijn , en belangrijker is een stuk levenservaring Het mooiste voorbeeld is die 100 hoog leraren van allerlei pluimage die de boeren even de les komt lezen en als ze dan uitgenodigd worden voor een discussie en een bedrijfs bezoek blinken ze uit door afwezigheid.

 • no-profile-image

  Demo

  Weet je dat de meeste onder zoeken eindigen met de zin ,, Nader onderzoek is aan te bevelen""

 • no-profile-image

  geen boer

  aah, een weeralarm. Nou het gaat heden ten dage wel slecht met het weer nietwaar? Vroeger was alles véél beter. En opwarmingsprofeet Al (vrede zij met Hem) en z'n Tipper ook nog uit elkaar! Hoe moet dat nu toch allemaal?

 • no-profile-image

  Patrick

  De magnetische noord en zuidpool veranderen van plaats, en zal in mijn tijd op de planeet nog gaan ompolen.
  De aardas zal anders uitgelijnd zijn/worden met onze zon, en de zonnen achter deze zon.
  Bewustzijn zal blijven veranderen in groot tempo totdat de power play over is, en de mensheid verantwoordelijkheid neemt voor haar planeet. Dus alle systemen wankelen of lijken te wankelen, en zullen blijven wankelen totdat de invulling recht doet aan zeer grote verantwoordelijkheid voor mens, natuur, water, lucht, voedsel, en dus de verantwoordelijkheid is gerealiseerd, en de invulling, voor planeet en dus de mensheid. De vraag is alleen, wie gaat er het beste om met veranderingen?
  Observeer de jongeren en jeugd goed, zie de generatie kloven en vul je voedsel voorziening zo in. Minder vlees is zeker een logisch gevolg en doel. Niet omdat het moet, maar meer omdat dat veel natuurlijker is ipv marketing prietpraat.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Ik heb er geen vestand van . Maar heb vroeger geleerd dat er ijstijden zijn geweest en waar nu land is op plaatsen zee is geweest . Deze veranderingen zullen wel van alle tijden zijn . Maar dat er onderzoek is kan geen kwaad . Men kan dan eventueel maatregelen nemen om zich te beschermen . Maar men moet er van uitgaan dat er veel onderzoekers zijn die een goede boterham willen verdienen . En dan zal men af en toe iets moeten presenteren . Verder kan de politiek hier weer op inhaken , door wat nieuwe belastingen en heffingen te bedenken . Dit onder het mom van bescherming van klimaat .

 • no-profile-image

  Boertje

  Een warme zomer en het klimaat is weer tropie's en het gat in de ozon laag is weer dicht.

 • no-profile-image

  arend

  ik wil graag een bontjas en muts van een gefokt pelsdier uit nederland,is tenminste niet made in china

 • no-profile-image

  groeten uit ijsland

  ieder jaar een elf steden tocht koek met zoopie met dikke vette worsten en een bont mutsje en liever nog een bont jas tegen de kouw hoera die kimaat verandering

 • no-profile-image

  Gerard Kos

  Dit bericht behoeft wel nuancering en het is incompleet: er staat dus maar een deel in van wat Overland beweert (is trouwens een hypothese die nog weinig steun krijgt). het ontbrekende deel van het bericht plaats ik hierachter.

  Onomkeerbare verandering

  De Noordpool is aan het opwarmen en wel meer dan twee keer zo snel als de rest van de planeet. Dit staat bekend als de Arctische versterking - een veelbesproken fenomeen in het IPY-OSC, waar 2400 poolwetenschappers zijn samengekomen om de enorme hoeveelheid onderzoek en nieuwe bevindingen te bespreken die het directe resultaat zijn van het International Polar Year.

  De veranderingen zijn veel sneller gebeurd dan de wetenschappelijke gemeenschap verwachtte. Gezien de recente daling in het gebied van meerjarig zeeijs en de vermindering van ijsdikte, is het onwaarschijnlijk dat de Noordpool kan terugkeren naar zijn oorspronkelijke vorige toestand, aldus Overland.

  Bron: conferentie in Oslo over de resultaten van het onderzoek in het kader van het International Polar Year
  http://ipy-osc.no/article/2010/1276176306.8

 • no-profile-image

  Gerard Kos

  Dan mijn eigen kijk hierop: Het lijkt wat tegenstrijdig te zijn, zijn bewering en hypothese: enerzijds zou de toename van koude in delen van het omringende gebied van de noordpool, door het broeikaseffect komen en doordat de noordpool zelf opwarmt, en anderzijds zouden het natuurlijke processen zijn. Ik neem even aan dat er een terugkoppeleffect mee bedoeld wordt, een natuurkundig logisch fenomeen dat het gevolg is van het niet-natuurlijke effect. Het is dan dus de vraag of dat natuurlijk proces onder het kopje "niet-antropogeen" (niet door mensen veroorzaakt) gezet mag worden. Het is immers indirect het gevolg van een antropogene oorzaak.

  Vervolgens is ook dan de belangrijke vraag: wat is het saldo van deze effecten (wel of geen gemiddelde temperatuurstijging) en hoe lang houdt het effect aan als temperatuurstijging het netto-effect is.

  Ook is de vraag of het klimaat er niet veel extremer van wordt op bepaalde delen van het noordelijk halfrond. Dat wil nog niet zeggen dat het daar gemiddeld kouder wordt.

  Koudere winters op plaatsen waar dat minder gebruikelijk was wil dus nog niet zeggen dat het klimaat daar gemiddeld gezien warmer wordt. Extremer lijkt me logischer.

  De bewering dat er meer sneeuw zal kunnen vallen in omringende gebieden in de winter, is al ouder. Ook logisch: immers meer vocht van de aangrenzende opgewarmde noordelijke oceaangebieden leidt tot meer neerslag in de noordelijke sneeuwgevoelige gebieden.

  Frappant is trouwens dat de Noorse bergen juist heel weinig sneeuw hebben gekregen afgelopen winter. Ook in West-Canada bij de Olympische Spelen was het droef gesteld met de sneeuwhoeveelheid. In het oosten van de VS viel in een kleine gebiedje veel sneeuw. Beter is het natuurlijk om naar het gemiddelde te kijken van sneeuwdepositie op het noordelijk halfrond.

 • no-profile-image

  Hans Vantieghem

  Fantastisch nieuws , een strenge winter met niets dan voordelen :
  1. in het voorjaar een geweldige vruchtbare kruimelige grond om op te telen .
  2. geen aardappelopslag .
  3. meer verbruik van witloof en frit . Zodoende een behoorlijke prijs .
  4. Diepvriesgroenten zullen ook in de lift zitten waardoor hier ook een boost in verbruik en geen stocks .

  5.

 • no-profile-image

  exact

  Elders al geconstateerd: komt een expert niet af en toe met afwijkend nieuws, dan zou het wel eens kunnen dat zijn betaald werk niet meer belangrijk wordt gevonden en zodoende wordt weggesaneerd. Onderzoek en wetenschap is van groot belang, maar er zou best kritisch geoordeeld mogen worden over hun presteren. Het mes scherp erin zetten, met het risico natuurlijk dat we nog meer van deze flauwekul te horen krijgen.

 • no-profile-image

  Patrick

  Wetenschappers zullen altijd een probleem blijven geven. Vroeger was het voor hun makkelijker, ze werden vol aanzien, wat men zei werd klakkeloos aangenomen, zie het als de dokter met witte jas en bril op. Vroeger was het vertrouwen blindelings, nu stelt de patiënt ook gelukkig vragen. Elke Wetenschappers, van toppers tot beunhazen, zullen nu ook zich zelf kritisch moeten gaan bekijken. Ze kunnen niet iets meer op titel verkondigen en zeggen dit is waar. Er zijn er te veel, en te veel met eigen agenda, zodat ook de echt goede ondergesneeuwd worden. Wetenschappers wisten ook dat de aarde plat was. Wetenschap is nooit iets dat men iets met zekerheid gesteld kan worden. Wetenschap is zeer, zeer belangrijk, maar echter niet vaststaand, het zijn specialisten die ook een beperkte mind set up hebben en vaak niet naar het totaal plaatje kijken. HET probleem nu is dat veel wetenschappers fondsen/geld krijgen van het bedrijfsleven/ Multinationals om een vooropgezet resultaat te gaan halen beschrijven. De WUR in Wageningen is niet anders, kleuters die geld nodig hebben om hun eigen werk te blijven doen en zo wetenschappelijke uitslagen schrijven om dat in stand te houden. Klimaat is maar een woord. Kopenhagen kwam vanuit het idee van opwarming van de aarde door CO2. Het enige achterliggende doel van een kleine groep mensen voor Kopenhagen was dat alle landen samen kwamen om een probleem aan te pakken. Nooit eerder was dat gebeurd in de historie van de planeet, dat er een samenhorigheidsgevoel was om een probleem aan te pakken. Het ging niet om wat nu waar is, opwarming of niet, het gaat er om dat de mensheid verantwoordelijkheid neemt voor de 'problemen' die er zijn en door gaat krijgen dat basisbehoeften als schoon water, schone lucht, transparante voedselketenn en oerbossen belangrijk zijn en over blijven etc. IPV passief altijd maar handelen en zeggen, de natuur hersteld zich wel, wij hoeven niets te doen? Tja, almahoela, tuurlijk geef ons 10000 jaar en alles hersteld zich wel, vertel dat even tegen jullie kinderen zou ik zeggen tegen PVV, VVD en CDA, en waarom heb je ze eigenlijk zou ik zeggen tegen deze partijen als het je toch niet interesseerd?
  Al Gore was zeer functioneel in het process ook al had hij dat zelf niet door, echter er zijn veel wegen die naar Rome leiden, zolang er maar verantwoordlijkheid genomen wordt.

 • no-profile-image

  exact

  Het is mooi, Patrick, dat je idealen hebt. Je vindt het goed dat er wereldwijd iets in beweging gezet wordt, opdat we het niet verknallen voor ons nageslacht. Mag ik daar wat cynisch over zijn? Het lijkt erop dat er wereldwijd overeenstemming moet komen over met welk fabeltje het volk de komende jaren een poot uitgerukt moet worden. Wees realistisch: bepaalde ontwikkelingen zijn onafwendbaar. 2050 9 miljard aardbewoners betekend einde eeuw 18 miljard. De problemen voor onze aardkloot zijn onafwendbaar. Daar help geen lieve Heertje aan. Zie daar ook het positieve van in, het is een natuurlijke evolutie, die zal leiden tot een wereld die we nu nog niet kennen. Daar helpt geen geneuzel in Kopenhagen of van wetenschappers aan.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.