Home

Achtergrond 212 x bekeken 8 reacties

EU-werkgroep: inspelen op zuivelmarkt door contracten

Melkveehouders en de zuivelindustrie zouden door het afsluiten van contracten beter kunnen inspelen op signalen uit de markt.

Dat is een van de zeven aanbevelingen, die de zogenoemde High Level Group (HLG) zuivel doet in zijn eindrapport, dat vandaag is uitgebracht. De HLG roept de Europese Commissie op hiertoe met een handreiking te komen, of met een wetsvoorstel.

De elementen van zo'n contract (prijs, hoeveelheid, moment van levering, contractduur) zouden door de contractpartijen moeten worden vastgesteld. Wel zouden EU-lidstaten afzonderlijk moeten kunnen besluiten om dergelijke contracten verplicht te stellen, meent de HLG.

De HLG is najaar 2009 ingesteld om de toekomst van de Europese zuivelsector op middellange termijn te bezien, in het licht van de geplande afschaffing van de quota in 2015. Het was een tegemoetkoming aan de tegenstanders van het verdwijnen van de quota.

De andere zes adviezen van de HLG hebben betrekking op het vergroten van de marktmacht van melkveehouders, bijvoorbeeld door oprekken van de mededingingsregels; op het vergroten van transparantie in de markt via het volgen van prijzen; op tegengaan van prijsschommelingen via de termijnmarkt (futures); op (herkomst-)etikettering; en op steun aan innovatie en onderzoek.

De aanbevelingen hebben een tamelijk vrijblijvend, en zeker geen dwingend karakter; de HLG geeft de Commissie in overweging maatregelen te bezien. EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos heeft gezegd eind dit jaar met nadere voorstellen te komen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  spotvogel

  Domme vraag Han. De koei die loeit en dat heb ik een Bintje en een Big Mac nog niet horen doen! Maar serieus: zuivel zal eerst uit het idioom van dat logge beest op vier poten met een trampolinegrote uier daaronder gelicht moeten worden. Maar dat kunstje zie ik de huidige boerenl....n nog niet fiksen. Wat mij betreft is er dus geen enkele hoop, maar houd moed: afgelopen 25 jaar dronk ik minder dan twee liter volle melk. Daarom leef ik nog steeds!

 • no-profile-image

  Hans

  Kun je geen contracten afsluiten in groepsverband dmv leveranciersverenigingen of iets dergelijks?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Tijd om meer melk te drinken spotvogel, is goed voor het functioneren van je brein en dat kun jij nog wel gebruiken.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  ''dat zal vast niet de bedoeling zijn'' schrijft @Koetje Boe. Zo is het ook, niemand speelt graag Sint-Nicolaas!!!... Particuliere melkerijen willen het niet en de Co-operatieve kunnen het niet!!!... In de agrarische sector is het zo als Melkveehouder,. reeds opmerkte; ''te veel om van te sterven en te weinig om dood te gaan''. Persoonlijk vind ik een contract afsluiten zelfs gevaarlijk (zakelijk gezien), de handel/industrie heeft nou eenmaal langere voelsprieten dan de producent!!!...

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zo denk ik er ook over. Wat er dan gaat gebeuren is dat er structureel een melkprijs wordt neergezet die "te laag is om van de leven, maar te hoog om van dood te gaan". Alleen de verwerkende industrie en retail gaat profiteren van positieve marktontwikkelingen. Zo werkt het in de andere sectoren al jaren met als gevolg structurele armoede.

 • no-profile-image

  Han

  Waarom zou contract productie bij melk wel werken, als het bij aardappelen en vlees niet tot een betere boeren prijs leidt?. Wat maakt melk zo anders dan frite aardappelen of hamburger vlees?

 • no-profile-image

  koetje

  Als die contractprijs is gebaseerd op de gemiddelde kostprijs is er wel wat voor te zeggen maar dat zal vast niet de bedoeling zijn.

 • no-profile-image

  geen boer

  nooit aan beginnen, hier heeft de individuele melkveehouder NIETS aan. Het bestaan van een speculatieve tussenlaag die vanzelfsprekend marge opeist resulteert op de lange termijn altijd in lagere prijzen voor de primaire sector. Waar hebben we die grote coöperatie voor en waar is de LTO om dit tegen te gaan?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.