Home

Achtergrond 183 x bekeken 6 reacties

'EU-landbouwbudget bij VVD niet gedekt'

De VVD schrijft een ongedekte cheque uit als ze stelt dat het EU-landbouwbudget overeind blijft, en tegelijk beweert fors op de Europese begroting te willen korten.

Dat heeft CDA-landbouwminister Gerda Verburg vanmiddag gezegd in een gesprek met landbouwjournalisten. Verburg en CDA-Kamerlid Joop Atsma haalden in het gesprek hard uit naar de VVD, die voor het eerst in jaren een serieuze bedreiging voor de christen-democraten lijkt in de slag om de agrarische kiezer.

VVD-leider Mark Rutte zei vorige week nog dat Nederlandse boeren wat hem betreft kunnen blijven rekenen op Europese landbouwsteun, zolang er geen sprake is van gelijke concurrentieverhoudingen omdat aan Europese boeren hogere eisen worden gesteld.

Verburg wees erop dat de VVD zich eerder heeft uitgesproken voor een drastische korting op de EU-landbouwuitgaven. "Het is van tweeën één: of je maakt je sterk voor het landbouwbudget, of je vindt dat het resterende budget in zijn geheel naar de landbouw toe moet. Ik heb geen van beide gehoord. Dan zeg ik: boter bij de vis!"

Het CDA-partijcongres heeft via een amendement in het verkiezingsprogramma laten opnemen dat het EU-landbouwbudget na 2013 op eenzelfde niveau gehandhaafd moet blijven.

Volgens Verburg zit er niet veel licht tussen het CDA-programma en haar 'houtskoolschets' voor het GLB in 2020. "Eén ding is zeker: na 2013 zijn er geen historisch gebaseerde betalingen meer. Maar we moeten daarbij wel goed kijken naar de overgangstermijn en de inkomensontwikkeling van boeren."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Harm

  Wat de VVD wil kan prima. Wanneer er niet zoveel geld verloren ging op de ministeries (overheadkosten) kwam er meer bij de boer terecht. Draai je dit om, betekend dit minder uitgaven, zonder de boer tekort te doen. Van alle subsidies, blijft 40% "hangen"in het ambtelijke systeem. Zolang wij voor strengere regels moeten produceren, kun je niet spreken van een vrije markt, dus enige vorm van "onder"-steuning is nodig. Zelfs binnen de EU is men niet in staat om de regels gelijkwaardig uit te voeren. Dat punt is misschien nog wel belangrijker.

 • no-profile-image

  sjaak

  wat de vvd wil kan prima. Bezuinig op straatsburg en verminder het aantal ambtenaren en je hebt een meer dan ruime dekking.
  Het cda begint om zich heen te slaan nu ze er zo slecht voor staan. Ze hebben jaren lang de kans gehad en er niks mee gedaan. Nu is het tijd voor verandering!

 • no-profile-image

  Anne

  Had minister Verburg zich maar wat meer ingezet voor het creeëren van een wereldwijd gelijk speelveld. Dat is niet gemakkelijk, maar wel heel erg nodig om onze landbouw echt toekomstproof en gezond te krijgen. Dat en een beetje meer ondernemersruimte graag.

 • no-profile-image

  Edel Schweine

  De Sjaak. De EU is politieke en economische unie. Eén van de grootste successen is dat we nu al meer dan 65 jaar geen oorlog meer hebben. Straatsburg is een icoon van dit succes. Het lijkt misschien wel totaal nutteloos en overbodig maar dat moet men er maar voor over hebben. Misschien kan men het wel wat meer praktisch werkbaar maken.

 • no-profile-image

  Freek

  Hier worden weer twee dingen door elkaar gehaald. Je hebt de afdracht van Nederland aan Brussel, die is in verhouding met de rest van Europa belachelijk hoog. En je hebt de uitgaven voor het landbouw/voedselzekerheids beleid. Die zaken moet je los van elkaar zien. Een goed mogelijkheid om de boel te verevenen is een Europees voedselzekerheidsprogramma dat nationaal wordt betaald. Het geld hoeft niet eerst naar Brussel om daarna weer terug te komen, maar veel belangrijker is dat Nederland in dat geval niet meebetaald aan Franse of Italiaanse subsidies. Om te zorgen dat er eeng gelijke concurrentiepositie blijft moet het beleid dan wel eenduidig en verplicht zijn.

 • no-profile-image

  domme albert

  Vind het jammer voor Balkenende en De Jager, maar het is simpelweg een gelopen race. Hoe is het toch mogelijk dat ze hun voorkeur voor GroenLink en D66 uitspreken.
  Hoe is het toch mogelijk dat zo'n nr. 2-muts publiekelijk JP te kijk zet??

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.