Home

Achtergrond 263 x bekeken

EU-kooien leghennen teruglopend, maar nog dominant

Het aandeel van in kooien gehuisveste leghennen is in Europa tussen 2008 en 2009 gedaald van 74,4 naar 71,0 procent.

Alternatief gehuisveste leghennen maakten vorig jaar 29 procent van de totale Europese leghennenstapel uit. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse marktonderzoekbureau MEG.

Van alternatief gehuisveste leghennen zat vorig jaar 17,1 procent in gewone scharrelstallen. Dat aandeel was in 2008 14,3 procent. Vrije uitloophennen maakten vorig jaar 9,2 procent van de hele EU-hennenstapel uit. Dat aandeel lag in 2008 op 8,9 procent. Het aandeel biologische hennen lag vorig jaar op 2,7 procent van alle EU-hennen. Dat aandeel lag in 2008 op 2,5 procent.

Het aandeel van alternatieve huisvestingsvormen verschilt sterk per land. Zo lag dat vorig jaar in Oostenrijk op 95 procent en in Duitsland op 63 procent. Alle Duitse leghennen zijn sinds begin dit jaar alternatief gehuisvest, omdat kooien verboden zijn in Duitsland. In Zweden zat vorig jaar 61 procent van de leghennen in een alternatief systeem. In Zuid- en Oost-Europese landen zit verreweg het grootste deel van de leghennen in kooien. Zoals het er nu naar uitziet, zijn kooien in heel Europa vanaf 2012 verboden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.