Home

Achtergrond 181 x bekeken

EU geeft 13,2 miljoen extra voor voedselhulp FAO

De Europese Unie (EU) geeft 13,2 miljoen euro ondersteuning voor de wereldvoedselorganisatie FAO.

De FAO gebruikt het geld om boeren in ontwikkelingslanden te helpen de productie op te voeren. Het VN-agentschap waarschuwt dat meer geld nog altijd nodig blijft.

In totaal verstrekt de EU nu 228 miljoen euro aan fondsen aan de FAO, die hoofdkantoor houdt in de Italiaanse hoofdstad Rome. Van de 13,2 miljoen extra wordt 7,5 miljoen gebruikt om 80.000 boeren en vissers in Bangladesh te trainen, en ze te voorzien van productiemiddelen.

Drie miljoen zal worden gebruikt voor productiemiddelen voor 72.000 honger lijdende boerenfamilies in Niger, één van de zwaarst door droogte getroffen landen rond de Sahel-woestijn. Met de 3 miljoen kan de FAO nu twee keer zoveel hulp bieden als voorheen.

De overige 2,7 miljoen euro wordt ingezet voor een FAO-programma ter uitbanning van runderpest, een ziekte die volgens het VN-agentschap geldt als één van de meest problematische veeziekten in Afrika, Azië maar ook delen van Europa. Het geld wordt gebruikt voor een laatste push, die er naar verwachting voor zorgt dat halverwege 2011 de ziekte is verdwenen.

Volgens José Maria Sumpsi van de FAO liggen voedselprijzen in ontwikkelingslanden nog altijd op een hoger niveau dan vóór de voedselrellen van 2008, en blijven additionele fondsen noodzakelijk. Voor voedselhulp in Tsjaad bijvoorbeeld is door de aandacht van donoren voor Niger nog te weinig geld beschikbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.