Home

Achtergrond 375 x bekeken 1 reactie

EP: verplichte herkomstvermelding voor vlees en zuivel

Bij al het verse vlees en zuivel moet als het aan het Europees Parlement ligt voortaan het land van herkomst op het etiket worden vermeld.

Dat moet consumenten in staat stellen een betere keus te maken in de winkel. Het EP nam daartoe gisteren een rapport aan van de Duitse christen-democrate Renate Sommer.

Nu al is een herkomstvermelding verplicht voor rundvlees (vanwege BSE), honing, verse groente en fruit en olijfolie. Het EP wil die plicht verder uitbreiden naar alle vlees en gevogelte, zuivel en andere producten uit één ingrediënt, en naar vlees, vis en gevogelte in verwerkte producten. Voor die laatste categorie moet de Commissie eerst nog onderzoek doen naar de gevolgen van de maatregel.

Bij vlees geldt als land van herkomst het land waar het dier is geboren, is opgefokt en geslacht. Is dat in drie verschillende landen, dan moeten alle drie op het etiket worden vermeld.

Niet voorverpakt vlees, zoals bij de slager, zou vrijgesteld moeten worden van de etiketteringsregels, vindt het Parlement. Het stelt een overgangstermijn voor van drie jaar en, voor kleinere bedrijven, vijf jaar.

De lidstaten moeten nog instemmen met de EP-voorstellen. Naar verwachting wordt dit een taai gevecht. Veel boerenorganisaties vrezen dat de herkomstvermelding door lidstaten gebruikt gaat worden om producten van eigen bodem te beschermen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Consument

    Helemaal mee eens. Consument moet weten wat voor product hij koopt. Meer informatie helpt mee aan de bewustwording van de consument!

Of registreer je om te kunnen reageren.