Home

Achtergrond 198 x bekeken

ECB houdt rente op laag niveau

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rente die ze berekent aan commerciële banken gelijk op het historische dieptepunt van 1 procent.

Voorzitter Jean-Claude Trichet ziet de economie weliswaar voorzichtig herstellen, maar durft lenen voor banken nog niet duurder te maken omdat deze dan mogelijk minder uitlenen aan bedrijven. De tactiek van de ECB blijft dat Europa zich als het ware uit het dal spendeert. De ECB garandeert banken een goedkopere toevloed aan kapitaal waardoor de banken een lage spaarrente kunnen bieden aan bedrijven of consumenten.

De drie maanden Euribor-rente die commerciële banken elkaar toeberekenen stijgen langzaam door richting 0,8 procent. De Euribor, vaak als referentie gebruikt bij bedrijfsleningen, staat daarmee nog steeds buitengewoon op een laag niveau. De zorgen van de ECB staan niet op zichzelf. Investeerders hebben bijzonder weinig vertrouwen dat Griekenland in staat zal zijn schulden terug te betalen. Volgens een opiniepeiling in opdracht van de Amerikaanse financieel dienstverlener Bloomberg acht 73 procent wanbetaling door de Grieken waarschijnlijk. Slecht 23 procent denkt dat het reddinsplan ter waarde van een kleine 800 miljard euro dat de EU en het IMF in stelling brengen de Europese Monetaire Unie (EMU) bijeen houdt. Een deel gaat er dus vanuit dat een of meerdere landen uit de EMU stappen, of worden uitgesloten.

De euro is door de onzekerheid gedaald tot een waarde van $ 1,20. Voor de export van land- en tuinbouwproducten is de lage waarde van de euro voordelig. Voor de langere termijn is het Europese bedrijfsleven gebaat bij een relatief sterke en vooral stabiele euro, aldus ABN Amro Bank.

Of registreer je om te kunnen reageren.