Home

Achtergrond 222 x bekeken 1 reactie

'Duurzaamheid niet af te dwingen met wetten'

Nieuwe wetten en een vleestaks brengen de duurzame veehouderij in Nederland niet dichterbij, aldus minister Gerda Verburg.

Toch is een volledig duurzame veehouderij in Nederland in 2023 haalbaar, denkt ze. Ze wil dit bereiken door consumenten, producenten en andere marktpartijen te stimuleren. Verburg zei dit maandag in Zwolle bij een discussie over het politiek manifest van hoogleraren die zich keerden tegen haar beleid met de leus Einde aan de georganiseerde onverantwoordelijkheid. De minister wilde daarop in debat met de criticasters, maar initiatiefneemster Roos Vonk riep op niet deel te nemen.

Toch ging een van hen, de Wageningse gewasfysioloog Paul Struik, de uitdaging aan. Hij stak de hand in eigen boezem: ook de wetenschap heeft bijgedragen aan een intensieve veehouderij die te weinig rekening houdt met milieu en dierenwelzijn. Struik vindt dat Verburg meer moet 'duwen' en minder aan de markt moet overlaten; alleen door druk van kritische consumenten en met de overheid als aanjager wordt het doel van een 100 procent duurzame veehouderij niet gehaald, denkt hij.

Verburg was het er niet mee eens. Volgens haar leidt overtuigen eerder tot de noodzakelijke gedragsverandering bij consument en producent dan wetgeving. "Toch voelde ik dat de minister ons pleidooi serieus nam", verklaarde Struik na afloop van de bijeenkomst.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    S. Bots

    We moeten dit als volgt lezen: Verburg wil geen wetgeving want teveel boter bij de vis is niet gewenst. Wetgeving helpt nl. niet in een wereld van onwil. Dus houden we het liever allemaal wat vaag. de uitkomst is bekend. In de visserij heeft de wet van onwil en vrijblijvendheid geleid tot een ernstige achteruitgang van de visstanden met beperkingsquota als gevolg.
    al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel.

Of registreer je om te kunnen reageren.