Home

Achtergrond 215 x bekeken

Denktanks: krachtig GLB nu meer dan ooit nodig

Een krachtig Europees landbouwbeleid (GLB) is meer dan ooit nodig, ook na 2013.

Dit beleid moet Europese boeren beschermen tegen schommelingen op de markt. Daarnaast moet het rekening houden met de verschillende vormen van landbouw in de EU.

Dat staat in de Verklaring van Gembloers, die landbouwcommissaris Dacian Ciolos gisteren ontving uit handen van de sociaal-democratische Europarlementariër Stéphane Le Foll. De verklaring is opgesteld door vier agrarische denktanks: de Groep van Brugge, de Groep-Saint-Germain, de Hongaarse Landbouwacademie en Terra Nova. Nota bene: Ciolos komt uit de gelederen van de Groep van Brugge.

De Verklaring merkt het GLB aan als kern van de Europese samenwerking. In deze tijden van economische en voedselcrises "moeten alle pogingen dit beleid te verzwakken, te renationaliseren of zelfs te ontmantelen van de hand worden gewezen". Over de hoogte van het landbouwbudget wordt daarbij niet gesproken.

Niettemin moet het landbouwbeleid worden her-uitgevonden, aldus de Verklaring. Daarbij moet meer rekening worden gehouden met natuur, milieu en landschap – die niet moeten gelden als beperking, maar als waarde in zichzelf. Boeren moeten een beloning krijgen voor het beheer ervan.

Europese boeren moeten worden beschermd tegen de grillen van de markt door crisisbeheer, een verbeterde collectieve organisatie, en sociale en fiscale eenwording.

Ook moet er een speculatieverbod op agrarische grondstoffen en voedsel komen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.