Home

Achtergrond 7777 x bekeken

Compleet melkveebedrijf Zweden

In de Zweedse provincie Hallands staat een compleet melkveebedrijf te koop. Het bedrijf is in 2008 nog uitgebreid met een nieuwe ligboxenstal voor 428 melkkoeien.

Claudia en Twan Gloudemans emigreerden in 1998 naar Zweden. Ze kochten er een melkveebedrijf met grupstal en een quotum van krap 6 ton. Nu melken ze 165 koeien in een mooie ligboxenstal en gaan stapsgewijs verder uitbreiden naar maximaal 300 koeien. Claudia is op het bedrijf verantwoordelijk voor het melken en de fokkerij. Daarnaast werkt ze sinds enkele jaren samen met emigratie- en makelaarskantoor Interfarms. Daarvoor begeleidt ze Nederlandse melkveehouders die via Interfarms naar Zweden emigreren.

Gloudemans schat dat er inmiddels 20 tot 30 Nederlandse boeren naar Zweden zijn geëmigreerd. Van enige weerstand tegen de Nederlanders heeft ze in de 12,5 jaar dat ze er woont nog nooit iets gemerkt. De mishandeling van een Nederlandse veehouder in Zweden, zorgde vooral voor veel verbazing bij Nederlanders en Zweden, aldus Gloudemans. Niemand begrijpt er iets van, het is een raadsel, aldus de boerin. Nederlanders worden veelal warm onthaald omdat ze ervoor zorgen dat boerderijen in bedrijf blijven en worden geprezen om hun ondernemerskwaliteiten.

Claudia en haar man Twan hebben zelf van een sterk verouderde boerderij een modern melkveebedrijf gemaakt. Dat is niet nodig op de boerderij die nu via Interfarms gekocht kan worden. Dit melkveebedrijf, in de provincie Hallands, is in 2008 nog uitgebreid met een nieuwe ligboxenstal voor 428 melkkoeien. De koeien worden gemolken in een 2 x 20 zij-aan-zij melkstal van DeLaval. In de oude ligboxenstal staan de droge koeien en jongvee.De eigenaar is bijna zestig en verkoopt de boerderij omdat hij geen opvolger heeft. De boerderij wordt in zijn geheel te koop aangeboden, inclusief veestapel, melkquotum en toeslagrechten. Het quotum is 5 miljoen kilo.

De veestapel bestaat uit 148 stuks melkvee, voornamelijk Holstein en enkele Zweedse roodbonten, en 291 stuks jongvee. De melkproductie is prima met gemiddeld bijna 10.000 kilo per koe. De melkprijs in Zweden is op dit moment zo’n 32,5 cent per kilo bij 4,2 procent vet en 3,4 procent eiwit. Bij de boerderij hoort 340 hectare grond. Daarvan wordt 227 hectare gepacht en is 113 hectare eigendom. De grond is goed verkaveld, zegt Gloudemans, maar op sommige plekken heuvelachtig. Verder zijn er negen sleufsilo’s en drie mestsilo's.

De woning is licht en ruim met een grote serre. Daarnaast zijn er een woonkeuken, badkamer, toilet en drie slaapkamers. De boerderij staat in de buurt van Falkenberg, aan de westkust van Zweden. De plaats is geliefd bij toeristen. In de omgeving wonen al drie Nederlandse melkveehouders.

De toeslagrechten die op de boerderij rusten waren in 2009 goed voor een bijdrage van 130.000 euro. De vraagprijs is 55 miljoen Zweedse kroon, ofwel zo’n 5,7 miljoen euro. Dat is inclusief gebouwen, veestapel, melkquotum, toeslagrechten en 113 hectare eigen grond.

Meer informatie: Claudia Gloudemans 0046 – 50 340 201, www.interfarms.nl

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.