Home

Achtergrond 244 x bekeken

CNC verwacht moeilijk jaar champignonconserven

Champignoncoöperatie CNC heeft in 2009 door een dip in de conservenafzet de omzet zien dalen van 224 tot 200 miljoen euro.

De winst daalde van 7,4 tot 1,7 miljoen euro. De lage prijzen voor verse champignons maakt conserven een nauwelijks concurrerend product.

C4C Holding leidt als dochter van de coöperatie de verschillende bedrijfsonderdelen. Het grootste onderdeel, conservenproducent Lutèce kreeg fors minder aanvoer, aldus financieel directeur Gijs Gasseling. "Onze circa 200 leden hebben geen leveringsverplichting, en zetten daarom vorig jaar veel vers af."

Lutèce besloot in overleg met telers de opgebouwde voorraden af te bouwen en om te zetten in cash. In 2008 was Lutèce nog de grote winstmaker voor de coöperatie. Voor dit jaar verwacht Gasseling voor Lutèce opnieuw een moeilijk jaar, al is de markt in de eerste maanden beter dan verwacht.

Het eveneens grote onderdeel CNC Grondstoffen leed onder een teruglopende vraag naar compost. De kwaliteit van de compost nam ironisch genoeg wel toe doordat CNC Grondstoffen deze langer, namelijk 16 dagen, kon laten doorgroeien. Voor dit jaar verwacht Gasseling dat de vraag naar compost toeneemt. CNC Exotic Mushrooms, dat onder andere koningsoesterzwammen en shiitake produceert, is voor 55 procent in handen van de coöperatie. Het bedrijf, gedragen door 20 telers, noteert over 2009 een groei van 20 procent en verwacht dat de vraag naar bijzondere paddenstoelen ook dit jaar 20 procent groeit.

Door aanpassingen aan het productiesysteem denkt CNC Exotic Mushrooms een meer gelijkmatige kwaliteit te kunnen leveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.